Sznycle z indyka z orzechami

 Czy orzechy pasują do indyka? Sprawdzę to!

Przepis, opis składników macie tutaj.

A ja pokażę krok po kroku w mojej skromnej kuchni :)

Posoliłam i popieprzyłam mięso z indyka (dałam pieprz cytrynowy).

DSCF2905.JPG

Wrzuciłam mięso na patelnię i delikatnie podsmażyłam z dwóch stron.

Nowy folder.jpg

W czasie, gdy mięso się podsmażało obrałam i pokroiłam seler w kostkę.

DSCF2909.JPG

Marchewkę pokroiłam w talarki.

DSCF2916.JPG

Wszystko zmieszałam w misce.

DSCF2920.JPG

Pokroiłam drobno cebulę.

DSCF2923.JPG

I wrzuciłam wszystko do mięsa. Trzymałam na ogniu ok. 5 minut.

DSCF2924.JPG

Kostkę rosołową rozpuściłam w gotującej się wodzie i bulionem zalałam mięso i warzywa. Przez 30 minut dusiłam na małym ogniu.

DSCF2927.JPG

Sos orzechowy.
Potrzebujemy orzeszków solonych (ziemnych).

DSCF2926.JPG

Po 30 minutach zdjęłam patelnię z ognia i odlałam do garnka wywar. Dodałam 2 kromki chleba bez skórki i zmiksowane orzechy.
Wszystko razem zmiksowałam. I tak powstał sos.

Nowy folder1.jpg

Jak smakowało?
Ciekawie.

DSCF2936.JPG

Lubię orzechy ziemne, więc oszalałam na punkcie sosu. Jest tak prosty do wykonania, że chyba będzie się pojawiał u mnie częściej. A mięso? Jak to mięso. Może być. Warzywa ubóstwiam (seler!) i dlatego jadłam danie aż mi się uszy trzęsły :)

Bez błysku danie na talerzu wyglądało tak:

DSCF2940.JPG