Grzanki zrobiły całą zupę! Wspaniale to smakowało.
Pochodzenie przepisu
Kwestia Smaku – zupa z pieczonej cukinii i szpinaku
Składniki
- cukinia – 1
- ziemniaki – 4 (nie daję wcale)
- por – pół
- cebula – pół
- czosnek – ząbek
- sól, pieprz, tymianek – szczypta i do smaku
- oliwa i masło – łyżka
- bulion – 3 szklanki (u mnie zmrożona szklanka)
- szpinak – 100g
- chleb – 2 kromki
- ser – jakikolwiek macie, żółty, parmezan, cheddar, starty na chleb
- serek śniadaniowy – u mnie bezlaktozowy do posmarowania chleba (opcjonalnie, ode mnie, na dole jest zdjęcie produktu)
- tymianek – do posypania grzanek (nie dałam)
Cukinię, ziemniaki (u mnie bez ziemniaków), pora, cebulę i czosnek kroimy. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem oraz tymiankiem. Wymieszać wszystko i zapiekać w piekarniku 180 stopni C. przez 35 minut.
Bulion rozmrozić w garnku i dodać upieczone warzywa. Gotować razem przez 5 minut, dodać 100g szpinaku. Gotować przez 1 minutę i po tym czasie zmiksować zupę na krem.
Ostatni krok to grzanki.
Na papier do pieczenia wykładamy kromki chleba.
Posmarowałam kromki serkiem, posypałam startym cheddarem. Trzymałam razem przez kilka minut w 180 st. C.
I jak?
Zupa jak zupa – zielony krem cukiniowo-szpinakowy, ale TE GRZANKI sprawiły, że była przepyszna. Chrupiące, „jakieś”, smaczne! Jaki to prosty pomysł: chleb, serek i cheddar, a smakuje wybornie. Spróbujcie do dowolnego kremu. Rewelacja!