Szybki dżem jabłkowo-bananowy

Zapomniałam, że domowy dżem tak dobrze smakuje.

Robiłam stąd.

Potrzeba:

  • 1 kg jabłek
  • 1 kg bananów
  • sok z 1 cytryny
  • 25-40 dkg cukru

Jabłka obrać i pokroić. Włożyć do garnka.

DSCF6104.JPG

Pokropić sokiem z cytryny.

DSCF6107.JPG

Zasypać szklanką cukru i klikoma łyżkami wody. Gotować na małym ogniu (małym! uwaga można przesadzić i spalić) aż do rozgotowania jabłek.

DSCF6109.JPG

Banany pokroić w plastry.

DSCF6112.JPG

Dodać banany do rozgotowanych jabłek.

DSCF6113.JPG

Gotować aż zrobi się dżemowate.

DSCF6116.JPG

o takie:

DSCF6127.JPG

Powkładać do słoików i pasteryzować (do garnka wyłożonego szmatką włożyć słoiki, zalać do połowy wysokości słoików wodą. Gotować na małym ogniu 20 minut. Wyjąć z garnka, odstawić dnem do dołu.

DSCF6242.JPG
DSCF6254.JPG

Wyszło pysznie! Jak gerberki :)