Małe babeczki, które robi się szybko.
Pochodzenie przepisu
Przyślij przepis
mama podyktowała ten przepis, robiła Majce do szkoły
Składniki
- jajka – 2
- jogurt naturalny – 125ml
- masło – 75g, roztopione i ostudzone
- cytryna – 1 skórka
- mąka – 125g
- soda – 0,5 łyżeczki
- sól – szczypta
- cukier – 125g
Masło należy roztopić w garnku i przestudzić.
Bierzemy dwie miski.
W jednej łączymy ze sobą składniki suche:
- mąka – 125g
- soda – 0,5 łyżeczki
- sól – szczypta
- cukier – 125g
W drugiej jajka miksujemy z jogurtem naturalnym. Dodajemy ostudzone masło i skórkę z cytryny.
Do składników mokrych dodajemy po łyżce – dwóch składników suchych i miksujemy. Postępujemy tak, aż dodamy wszystkie składniki suche do mokrych.
Wykładamy do foremek (u mnie silikonowe).
Pieczemy 25 minut w 170 stopniach C.
I jak?
Szybkie, słodkie i małe (nie wyrosły do góry jakoś wybitnie). Jak na 5 minut roboty, jestem zadowolona. Mama mówiła, że robi takie babeczki do koszyczka wielkanocnego.