Szybkie ciasteczka

Gdy chce się czegoś słodkiego, a nie ma niczego w domu, wtedy pora na ciasteczka maślane!

Pochodzenie przepisu

Moje Wypieki – najprostsze maślane ciasteczka

 

Składniki

  • masło – 120g schłodzonego z lodówki!
  • cukier puder – 3 łyżki
  • mąka pszenna – 150g
  • aromat waniliowy – kilka kropel

 

Składniki szybko połączyć ze sobą (ja mikserem). Zrobić kulkę, owinąć folią spożywczą i chłodzić w lodówce przez 30 minut.


Po tym czasie wyjąć z lodówki. Uformować małe kulki (2cm średnicy na oko), spłaszczyć każdą kilkę widelcem.

Pieczenie – 15 minut 200 stopni.

I jak?

Mocno maślane, maleńkie (ciastka autorki przepisu są wysokie, puchate, moje rozjechały się i spłaszczyły). Miałam do nich zastrzeżenia, ale gdy zobaczyłam jak szybko znikają, wybaczyłam im wygląd odbiegający od oczekiwań i poszłam jeść. 🙂 

Facebooktwittergoogle_plus
  • ja

    Proste, moje dzieci je robią. przekładamy je czasem masą krówkową z puszki, mniam