Szynka z fasolką szparagową w mleczku kokosowym

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Pochodzenie przepisu

www.taste-eat.blogspot.com

 

Składniki

  • szynka – 300g
  • fasolka szparagowa – 500g
  • mleczko kokosowe – puszka, 400ml
  • cebula – 1 (miałam 5 dymek)
  • czosnek – ząbek
  • curry – łyżeczka
  • papryka słodka – 0,5 łyżeczki (dałam paprykę wędzoną)
  • imbir – 1/3 łyżeczki
  • liście laurowe – 2
  • ziele angielskie – 2
  • olej – do podsmażenia cebuli i mięsa
  • mąka – łyżeczka 
  • sól, pieprz – szczypta, do smaku, jak lubicie
  • woda – do duszenia szynki

 

Mięso pokroić w kostkę. Posypać następującymi przyprawami:

  • curry – łyżeczka
  • papryka słodka – 0,5 łyżeczki (dałam paprykę wędzoną)
  • imbir – 1/3 łyżeczki
  • sól, pieprz – szczypta, do smaku, jak lubicie

Wymieszać i odstawić na godzinę do lodówki.

Pokroić cebulę, podsmażyć na oleju. Posypać solą i pieprzem. Dodać ząbek czosnku. Do podsmażonej cebuli dodać mięso. Obsmażyć z każdej strony.

Tu przerzuciłam się na szybkowar. Zalałam mięso 2,5 szklanki wody, dodałam liście laurowe i ziele angielskie  (dajcie mniej, jeżeli robicie w szybkowarze!, ja potem odlewałam) i trzymałam w szybkowarze na ogniu przez 20 minut.

Jeżeli nie macie szybkowaru, duście mięso na patelni przez godzinę.

 

Fasolkę szparagową gotować w parowarze przez kilka minut.

 

Po godzinie do mięsa dodać mleczko kokosowe. Sposób z Kwestii Smaku na zagęszczenie sosu – oprószyłam sos łyżeczką mąki. Gotowałam przez 3-4 minuty. Zdjęłam z ognia.

Kolejny krok to sól, pieprz i uparowana wcześniej fasolka szparagowa. Wymieszać fasolkę z sosem i mięsem.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I jak?

Podałam danie z makaronem, posypałam zieleniną (kolendra, koper, pietruszka), którą przywiozłam od rodziców z działki.

A danie? Mięso idealnie uduszone (kocham szybkowar!), fasolka smaczna, sos delikatnie kokosowy. Do powtórki z większą ilością indyjskich przypraw (mocniej bym to przyprawiła, konkretniej), bo było aż za łagodne.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus