Tagine z dynią, marchwią i batatami

wpis w: blog, Kuchnia, Warzywne, z dynią, z marchewką | 0

Pochodzenie przepisu

Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem – Karolina i Maciej Szaciłło

s. 197

 

 

Składniki

  • oliwa – 3 łyżki
  • cebula – 1,5 sztuki 
  • czosnek – 2 ząbki
  • imbir – łyżeczka proszku
  • kurkuma – łyżeczka proszku
  • cynamon – łyżeczka proszku
  • bataty – 250g 
  • marchew – 1
  • dynia – 250g
  • woda – szklanka
  • harissa – 2 łyżeczki (tutaj przygotowanie)
  • szafran – szczypta
  • kmin rzymski – łyżeczka
  • rodzynki – 2 łyżki
  • miód – łyżeczka
  • sól – szczypta
  • pieprz – szczypta
  • kiszona cytryna – nie miałam, nie dałam

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Na oliwie podsmażyć pokrojoną cebulę i czosnek. Po 2 minutach dodajemy:

  • imbir – łyżeczka proszku
  • kurkuma – łyżeczka proszku
  • cynamon – łyżeczka proszku

 

Następnie wrzcamy obrane i pokrojone w kostkę: bataty i marchew.

Przykryć pokrywką i trzymać przez 7 mninut.

Dorzucamy pokrojoną (i obraną) dynię i:

  • woda – szklanka
  • harissa – 2 łyżeczki (tutaj przygotowanie)
  • szafran – szczypta
  • kmin rzymski – łyżeczka
  • rodzynki – 2 łyżki
  • miód – łyżeczka

Gotujemy przez 15 minut, mieszamy od czasu do czasu. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem.

I jak?

Słodkie i delikatne. Dynia, marchew i bataty nie dość, że wyglądają apetycznie, to smakują równie dobrze. Napęczniałe rodzynki to prawdziwy bonus. Pycha! Do powtórki.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Facebooktwittergoogle_plus