W zamrażarce zalegał szpinak, w sklepie znalazłam mój ulubiony makaron – tagliatelle, w promocji był schab. Postanowiłam te składniki połączyć.
Pochodzenie przepisu
Strona kuchniokracja (tutaj link), podmieniłam kurczaka na schab.
Składniki | czas przygotowania: 20 minut (gotowanie, smażenie)
- makaron tagliatelle – na 2 talerze, 2 gniazdka
- oliwa – do podsmażenia kurczaka i cebuli
- mięso – schab pokrojony w paski
- cebula – jedna (u mnie czerwona)
- szpinak – kilka kulek mrożonego
- śmietana 12% – 4-5 łyżek
- czosnek – ząbek
- parmezan – do posypania
- przyprawy sól i pieprz – do smaku
Krok po kroku w mojej kuchni
Na patelni, na łyżce/dwóch oliwy, podsmażyć mięso (pokroiłam w paski plastry schabu). Do mięsa dodałam pokrojoną cebulę i posiekany czosnek.
Do podmażonego mięsa wrzuciłam kilka kostek mrożonego szpinaku i po 2 minutach 4-5 łyżek śmietany 12% (można zastąpić jogurtem naturalnym). Przyprawiamy: pieprz, sól, ulubione zioła.
Gotujemy makaron (jaki chcecie tak naprawdę) wg wskazówek na opakowaniu.
Na makaron wykładamy mięso ze szpinakiem, posypujemy parmezanem.
I jak?
Szybko, trochę nudno, czegoś mi tu brakowało. Może gdzieś tam ser pleśniowy by się przydał? Obiad jak obiad, bez rewelacji, ale nie niedobry, mocna 4/6.
A może co innego ze szpinaku? – TUTAJ propozycje
A może co innego ze schabu? – TUTAJ propozycje