Petarda! Ciasto dla miłośników czereśni. Jest ich tutaj pod dostatkiem. Pycha!
Pochodzenie przepisu
Kwestia Smaku, Tarta z czereśniami
Składniki
- mąka pszenna – 300g
- cukier puder – 5-7 łyżek + do posypania
- sól – szczypta
- masło – 190g zimnego
- woda – 2-3 łyżki
- czereśnie – 650g
- gałka muszkatołowa – 1/3 łyżeczki
- cynamon – 1/3 łyżeczki
- ekstrakt migdałowy – 1/3 łyżeczki (nie miałam, nie dałam)
Krok po kroku w mojej kuchni
Do miski dodać:
- mąka pszenna – 300g, przesiana
- cukier puder – 5-7 łyżek
- sól – szczypta
- masło – 190g zimnego, powinno być pokrojone, u mnie całość
Mieszać krótko mikserem. Ma być kruszonka.
Dodać stopniowo 2-3 łyżki wody i rękami połączyć ciasto w jedną calość. Kulka trafia do lodówki na 45 minut.
Czereśnie wydrylować. Posypać cynamonem i gałką muszkatołową i wymieszać.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną z nich rozwałkować i wylepić spód. Potem wyłożyć czereśnie.
Drugą część ciasta rozwałkować i pociąć na paski, zrobić z nich kratkę.
Piec 50 minut w 190 st. C
Moja forma ma średnicę ok. 27cm. Na końcu posypać cukrem pudrem.
I jak?
Dla mnie bomba. Nareszcie słodkie owoce w cieście. Zniknęło w tempie błyskawicznym, a przyczyniłam sie do tego głównie ja. Róbcie, póki są czereśnie na straganach. Warto!