Tarta z czereśniami

wpis w: blog, Kuchnia, Owocowe, Tarta, Wypieki | 0

Petarda! Ciasto dla miłośników czereśni. Jest ich tutaj pod dostatkiem. Pycha!

Pochodzenie przepisu

Kwestia Smaku, Tarta z czereśniami

 

Składniki

  • mąka pszenna – 300g
  • cukier puder – 5-7 łyżek + do posypania
  • sól – szczypta
  • masło – 190g zimnego
  • woda – 2-3 łyżki
  • czereśnie – 650g
  • gałka muszkatołowa – 1/3 łyżeczki
  • cynamon – 1/3 łyżeczki
  • ekstrakt migdałowy – 1/3 łyżeczki (nie miałam, nie dałam)

 

Krok po kroku w mojej kuchni

 

Do miski dodać:

  • mąka pszenna – 300g, przesiana
  • cukier puder – 5-7 łyżek
  • sól – szczypta
  • masło – 190g zimnego, powinno być pokrojone, u mnie całość

Mieszać krótko mikserem. Ma być kruszonka.

Dodać stopniowo 2-3 łyżki wody i rękami połączyć ciasto w jedną calość. Kulka trafia do lodówki na 45 minut.

Czereśnie wydrylować. Posypać cynamonem i gałką muszkatołową i wymieszać.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną z nich rozwałkować i wylepić spód. Potem wyłożyć czereśnie.

Drugą część ciasta rozwałkować i pociąć na paski, zrobić z nich kratkę.

Piec 50 minut w 190 st. C

Moja forma ma średnicę ok. 27cm. Na końcu posypać cukrem pudrem.

IMG_3952 (Kopiowanie)

IMG_3953 (Kopiowanie)

 

I jak?

Dla mnie bomba. Nareszcie słodkie owoce w cieście. Zniknęło w tempie błyskawicznym, a przyczyniłam sie do tego głównie ja. Róbcie, póki są czereśnie na straganach. Warto!

IMG_3959 (Kopiowanie)