Tarta marchewkowo-porowa z orzechami nerkowca

wpis w: blog, Kuchnia, Warzywne, z marchewką, z porem | 1

Na obiad, na kolację. Szybka tarta z warzywami.

 

Pochodzenie przepisu

Moje nowe Smaki Życia – nr 6/2014, s.42

 

Składniki

  • mąka – 250g
  • masło – 100g, zimne
  • woda – 2 łyżki
  • marchew – 2
  • por – 1
  • olej – 2 łyżki
  • śmietana 18% – 200ml (miałam tylko 100ml, dajcie 200)
  • jajka – 2 (dałam 1)
  • ser żółty – 100g starty (dałam na oko, gdzieś 50g)
  • sól, pieprz, tymianek – szczypta, tymianek – sypnijcie więcej (pół łyżki-łyżkę)
  • orzeszki – w przepisie garsć piniowych. u mnie garść orzechów nerkowca
  • groszek w puszce/kukurydza – nadprogramowo, łyżka

 

 

Krok po kroku w mojej kuchni

W misce zagnieść:

  • mąka – 250g
  • masło – 100g, zimne z lodówki
  • woda – 2 łyżki

Kulkę zawinąć w folię (nie zawijałam) i włożyć do lodówki na godzinę.

Gdy ciasto się chłodzi obieramy marchewkę, myjemy dokładnie pora.

W przepisie były 2 marchewki i dwa pory. Ja miałam jeden por i ostatecznie dałam dwie marchewki.

Warzywa pociąć po skosie i podsmażyć na oleju. Nie trzeba długo smażyć (nie mają się przypalić), bo i tak trafią potem do piekarnika na 30 minut.

Tego zróbcie więcej. Nie miałam, zrobiłam o połowę mniej.

  • śmietana 18% – 200ml (miałam tylko 100ml, dajcie 200)
  • jajka – 2 (dałam 1)
  • ser żółty – 100g starty (dałam na oko, gdzieś 50g)
  • sól, pieprz i tymianek

Ciastem wylepić silikonową formę i ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika 10-15 minut, 200 stopni C.

Na podpieczone ciasto wyłożyć fantazyjnie pora i marchew.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Na to śmietanę, ser i jajko (widzicie jak mało wyszło, więcej zróbcie). Rzuciłam garść orzechów nerkowca.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

W lodówce znalazłam groszek w puszce, to dorzuciłam na górę. Spojrzałam na tartę i starłam jeszcze trochę sera.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Piec jeszcze 30 minut. Temperaturę zmniejszyłam do 170 stopni, bo 200 wydawalo mi się za wysokie.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I jak?

Ciasto i warzywne dodatki. Zapomniałam przyprawić sosu i wyszło takie nijakie w smaku. Michałowi było słodko od dołu (bo czuł ciasto), ale ogólnie przyznał, że smakowalo. Dałabym jak autorzy radzili – więcej pora, 2x więcej śmietanowej góry. Orzechy nerkowca oceniam na plus, mój groszek zbędny (chyba, że przykryłabym go czymś, tak leżał i wysychał, a potem spadł podczas nakładania). Do powtórki i do porządnego przyprawienia. I więcej pora!


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA