Tarta rabarbarowa z kruszonką

wpis w: blog, Kuchnia, Owocowe, Tarta, Wypieki | 0

Kwaśna i szybka tarta.

Pochodzenie przepisu

Kasia robiła na urodziny taty Michała

Zwierciadło

 

Składniki

ciasto

  • mąka – 300g
  • masło – 200g
  • cukier puder – 100g
  • sól – szczypta

środek

  • rabarbar – 3 łodygi
  • masło – 2 łyżki
  • miód – łyżka
  • kardamon – kilka zmiażdżonych ziaren (nie miałam, nie dałam)
  • cukier – łyżka (lub więcej)

kruszonka

  • mąka pszenna – 160g
  • mąka ziemniaczana – 55g
  • cukier – 40g
  • masło – 120g

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Spód

Wymieszać ze sobą:

  • mąka – 300g
  • masło – 200g – pokrojone drobniej
  • cukier puder – 100g
  • sól – szczypta

Zagnieść ciasto. Jeżeli jest za gęste, można dodać łyżkę wody i zagnieść. Owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę.

Środek warzywny

Rabarbar obrać i pokroić w cm paski.

Na patelni rozpuścić masło, miód i kardamon (nie miałam, nie dałam). Dodać rabarbar. Dusić aż zmięknie (u mnie 7 minut). Dodać cukier, spróbować czy jest dostatecznie słodkie.

 

Góra – kruszonka

Wymieszać razem:

  • mąka pszenna – 160g
  • mąka ziemniaczana – 55g
  • cukier – 40g
  • masło – 120g

Mieszać aż utworzą się małe grudki.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Formę do tarty wysmarować masłem, wyłożyć ciastem, pokłuwać widelcem.

Piec 20 minut w 180 st. C.

Na upieczony spód wyłożyć warstwę rabarbarową i  posypać kruszonką.

Piec kolejne 20 minut w temp 180 st. C. Piekłam o wiele dłużej (około godziny, nie wiem czy to nie wynika z nieszczelności mojego piekarnika). Kruszonka ma być lekko spieczona.

I jak?

Dałam za mało cukru do warstwy warzywnej i było dla mnie za kwaśne. Jednak domownicy zjedli i nie podzielają tej opinii – podobno jest w sam raz. Mała, szybka tarta na kruchym, słodkim spodzie. Kruszonkę zrobiłabym jednak z przepisu stąd – z drożdżówek.

Inne propozycje rabarbarowe macie tutaj.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus