Tarta sernikowa z czerwonymi porzeczkami

wpis w: blog, Kuchnia, Tarta, Wypieki | 3

Co zrobić z porzeczek?

 

Pochodzenie przepisu

Kwestia Smaku – przepis z jagodami, zastąpiłam je porzeczkami, sery do sernika dałam zwykłe w kostce raz zmielone i jogurt naturalny

 

Składniki

dół ciasto

  • mąka – 100 g
  • cukier – 2 łyżki
  • proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
  • masło – 60g
  • jajko – jedno roztrzepać i wziąć pół (dałam całe)

masa serowa

  • twaróg – 3 kostki po 250g
  • jogurt naturalny – 3-4 łyżki
  • cukier – 2/3 szklanki
  • budyń śmietankowy– 1
  • cukier wanilinowy – 2 łyżki
  • jajko – 1

owoce – u Pani Asi jagody, u mnie czerwone porzeczki, 2-3 garście

 

 

Krok po kroku w mojej kuchni

Do miski dodać następujące składniki:

  • mąka – 100 g
  • cukier – 2 łyżki
  • proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
  • masło – 60g (z lodówki, zimne, pokrojone najlepiej)

Szybko wymieszać ręką składniki – ma powstać kruszonka (środkowe zdjęcie). Do tego dodajemy pół jajka (dałam całe). Mieszamy, ma powstać zbita kulka.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wyłożyć ciasto. Trzymać w lodówce 15 minut.

Po tym czasie upiec spód – 15-20 minut w temp 180 stopni.

IMG_3706 (Kopiowanie)

 

Masa serowa

Wymieszać mikserem

  • twaróg – 3 kostki po 250g – zmieliłam raz maszynką do mielenia
  • cukier – 2/3 szklanki
  • budyń śmietankowy– 1
  • cukier wanilinowy – 2 łyżki

Na końcu dodać

  • jajko – 1
  • jogurt naturalny – 3-4 łyżki (przed dodaniem jogurtu ser był zbity, nie półpłynny, ale bardzo gęsty, dodałam tyle łyżek jogurtu naturalnego, żeby rozrzecić masę)

Na podpieczony spód wykładamy masę serową i owoce.

Pieczemy 30 minut w temp. 180 stopni. Piekłam trochę dłużej, zmniejszyłam temperaturę do 160 stopni i trzymałam jeszcze przez 20 minut w takim cieple. Potem zapakowałam ciasto do bagażnika i pojechaliśmy na urodziny Pani N.

 

 

IMG_3775 (Kopiowanie)

IMG_3791 (Kopiowanie)

 

I jak?

Jestem bardzo zadowolona z kilku rzeczy. Z tego, że czerwone porzeczki pasowały, że eksperyment z dodaniem jogurtu naturalnego do sera się udał i że tarta tak szybko zniknęła. Czasami warto ryzykować i robić coś spontanicznie na ostatnią chwilę.

IMG_3774 (Kopiowanie)