Szybka tarta z truskawkami. Dla wielbicieli serników i świeżych owoców.
Pochodzenie przepisu
nieoceniona Kwestia Smaku
Składniki
na Kwestii Smaku podano składniki na formę o średnicy 23-24cm, moja ma 29, więc powiększyłam ilość ciasta, dałabym więcej twarogu (750g), ale w Boże Ciało nie miałam opcji wyjścia do sklepu, więc poprzestalam na 0,5kg przemielonym przez maszynkę.
podaję proporcje na moją formę – 29cm średnicy
dół
- mąka – 200g
- cukier – 3 łyżki
- masło zimne – 120g
- jajko roztrzepane – 1
warstwa sernikowa
- twaróg – kupiłam zwykły w kostce i zmieliłam dwukrotnie, teraz kupiłabym rzadki w wiaderku, autorka używa rzadkiego (ostatnie zdjęcie na KS), dałabym też 750g, ale miałam 500g
- cukier – 2 łyżki
- budyń waniliowy – 1 opakowanie proszku
- jajko – 1
esy floresy z truskawek/mus
- truskawki – 10-15 sztuk (można mniej, mus mi został)
- cukier – łyżka
na górę
- truskawki – ile chcemy na górze (u mnie z 8-10 sztuk)
- granat – opcjonalnie, ale wygląda cudownie (nie miałam)
- mięta – 2-3 listki pocięte
Krok po kroku w mojej kuchni
dół
W misce wymieszać rękami:
- mąka – 200g,
- cukier – 3 łyżki,
- masło zimne pokrojone na kawałki- 120g.
Celem jest powstanie drobnej kruszonki. Do tego dodajemy roztrzepane jajko i zagniatamy. Kulkę zawijamy w folię wkładamy do lodówki na godzinę.
Po godzinie wyjmujemy ciasto, wykładamy nim nasmarowaną masłem formę. Robimy dziurki widelcem i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie dół pieczemy. Ja po prostu włożyłam formę z ciastem do piekarnika 170 stopni – 30 minut. Autorka radzi stosować obciążenie i przykrywać ciasto folią aluminiową, ale ja ani jednego, ani drugiego nie miałam, więc nie zrobiłam tego.
warstwa sernikowa
W misce mieszamy łyżką:
- twaróg – kupiłam zwykły w kostce i zmieliłam dwukrotnie, teraz kupiłabym rzadki w wiaderku, autorka używa rzadkiego (ostatnie zdjęcie na KS), dałabym też 750g, ale miałam 500g,
- cukier – 2 łyżki,
- budyń waniliowy – 1 opakowanie proszku,
- jajko – 1.
esy floresy z truskawek/mus
Mus truskawkowy – do rondelka wkładamy:
- truskawki – 10-15 sztuk (można mniej, mus mi został),
- cukier – łyżka.
Mieszać i gotować na małym ogniu przez 10 minut (zgęstnieje). Na koniec zmiksować/zblendować truskawki na gładki mus.
Na upieczony spód wyłożyć warstwę sernikową, potem zrobić kropki z musu, widelcem/patyczkiem porobić esy floresy.
Piec 20 minut w 180 stopniach.
Wychodzi tak:
na górę
Na górę truskawki i mięta.
I jak?
Dół wyszedł mocno maślany, sernikowa warstwa coś mała (szkoda, dostosujcie ilość twarogu do Waszej formy). Jeszcze ciepła tarta była wyśmienita. Świeże truskawki przejmowały ciepło od sernikowego środka. Jaka była później – tego nie wiem, bo zniknęła natychmiast.
Szybka, łatwa tarta. Dla tych, którzy lubią sernik i świeże owoce.
Inne propozycje – co zrobić z truskawkami – TUTAJ