Tarta sernikowa z truskawkami

Szybka tarta z truskawkami. Dla wielbicieli serników i świeżych owoców.

 

Pochodzenie przepisu

nieoceniona Kwestia Smaku

 

Składniki

na Kwestii Smaku podano składniki na formę o średnicy 23-24cm, moja ma 29, więc powiększyłam ilość ciasta, dałabym więcej twarogu (750g), ale w Boże Ciało nie miałam opcji wyjścia do sklepu, więc poprzestalam na 0,5kg przemielonym przez maszynkę.

podaję proporcje na moją formę – 29cm średnicy

 

dół

  • mąka – 200g
  • cukier – 3 łyżki
  • masło zimne – 120g
  • jajko roztrzepane – 1

warstwa sernikowa

  • twaróg – kupiłam zwykły w kostce i zmieliłam dwukrotnie, teraz kupiłabym rzadki w wiaderku, autorka używa rzadkiego (ostatnie zdjęcie na KS), dałabym też 750g, ale miałam 500g
  • cukier – 2 łyżki
  • budyń waniliowy – 1 opakowanie proszku
  • jajko – 1

esy floresy z truskawek/mus

  • truskawki – 10-15 sztuk (można mniej, mus mi został)
  • cukier – łyżka

na górę

  • truskawki – ile chcemy na górze (u mnie z 8-10 sztuk)
  • granat – opcjonalnie, ale wygląda cudownie (nie miałam)
  • mięta – 2-3 listki pocięte

 

 

Krok po kroku w mojej kuchni

 

dół

 

W misce wymieszać rękami:

  • mąka – 200g,
  • cukier – 3 łyżki,
  • masło zimne pokrojone na kawałki- 120g.

Celem jest powstanie drobnej kruszonki. Do tego dodajemy roztrzepane jajko i zagniatamy. Kulkę zawijamy w folię wkładamy do lodówki na godzinę.

Po godzinie wyjmujemy ciasto, wykładamy nim nasmarowaną masłem formę. Robimy dziurki widelcem i wkładamy do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie dół pieczemy. Ja po prostu włożyłam formę z ciastem do piekarnika 170 stopni – 30 minut. Autorka radzi stosować obciążenie i przykrywać ciasto folią aluminiową, ale ja ani jednego, ani drugiego nie miałam, więc nie zrobiłam tego.

 

warstwa sernikowa

 

W misce mieszamy łyżką:

  • twaróg – kupiłam zwykły w kostce i zmieliłam dwukrotnie, teraz kupiłabym rzadki w wiaderku, autorka używa rzadkiego (ostatnie zdjęcie na KS), dałabym też 750g, ale miałam 500g,
  • cukier – 2 łyżki,
  • budyń waniliowy – 1 opakowanie proszku,
  • jajko – 1.

 

esy floresy z truskawek/mus

 

Mus truskawkowy – do rondelka wkładamy:

  • truskawki – 10-15 sztuk (można mniej, mus mi został),
  • cukier – łyżka.

Mieszać i gotować na małym ogniu przez 10 minut (zgęstnieje). Na koniec zmiksować/zblendować truskawki na gładki mus.

 

Na upieczony spód wyłożyć warstwę sernikową, potem zrobić kropki z musu, widelcem/patyczkiem porobić esy floresy.

Piec 20 minut w 180 stopniach.

Wychodzi tak:

 

na górę

 

Na górę truskawki i mięta.

 

I jak?

Dół wyszedł mocno maślany, sernikowa warstwa coś mała (szkoda, dostosujcie ilość twarogu do Waszej formy). Jeszcze ciepła tarta była wyśmienita. Świeże truskawki przejmowały ciepło od sernikowego środka. Jaka była później – tego nie wiem, bo zniknęła natychmiast.

Szybka, łatwa tarta. Dla tych, którzy lubią sernik i świeże owoce.

 

Inne propozycje – co zrobić z truskawkami – TUTAJ