Tarta z cebulą i serem mozzarella

Kolejny przepis z Kuchni włoskiej. Strona 96 i propozycja szybkiego dania.

P3030022.JPG

Składniki
ciasto francuskie – płat, czerwona cebula, papryka, pomidor, kulka mozzarelli, tymianek

Ciasto francuskie kroimy na 4. Każdy kawałek wkładamy do lodówki na 30 minut, po czym schłodzone wkładamy do piekarnika (robimy kancik). Pieczemy 10 minut.

P3030009.JPG

W tym czasie kroimy wszystko jak lubimy. Autorzy przepisu kroili cebulę na ćwiartki i wszystko było pokrojone grubo. Radzili też paprykę i cebulę wstępnie zapiec i zdjąć skórkę. Przyznam, że nie chciało mi się – zdejmę sobie po zapieczeniu już z talerza.

P3030007.JPG

Na ciasto francuskie wykładamy: pomidory,

P3030013.JPG

cebulę,

P3030014.JPG

paprykę,

P3030015.JPG

i mozzarellę.

P3030016.JPG

Posypujemy tymiankiem.

P3030017.JPG

I wstawiamy do zapieczenia. 200 stopni C, 15 minut.

P3030021.JPG

Wychodzi tak:

P3030025.JPG

Szybko, bezproblemowo i smacznie. Fajny pomysł na przekąskę kolacyjną.