Tarta z malinami

wpis w: blog, Kuchnia, Owocowe, Tarta, Wypieki, z malinami | 3

A na górze słodki krem z białą czekoladą.

 

Pochodzenie przepisu

 

Moje smaki życia -9/2014  s. 58-59

Składniki

ciasto

  • mąka – 250g
  • masło – 150g
  • żółtka – 2
  • mleko – 2 łyżki
  • cukier puder – 2 łyżki
  • sól – szczypta

nadzienie

  • śmietana 30% – 400ml
  • biała czekolada – 100g
  • cytryna – skórka z 2 sztuk, ale nie miałam i dałam skórkę z połowy
  • żółtka – 3 
  • cukier – 1 łyżka
  • maliny – 300ml 

 

Krok po kroku w mojej kuchni

 

W misce połączyć:

  • mąka – 250g,
  • cukier puder – 2 łyżki,
  • sól – szczypta.

Do tego dodać pokrojone w kostkę masło i zagnieść szybko.  Dodać żółtka i mleko. Wymieszać ciasto. Jeżeli jest zbyt lepkie, podsypać mąką i zagnieść.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Z ciasta zrobić kulkę, potem uformować wałek, pokroić go na cm plastry i wyłożyć nimi formę. Wylepić ciastem dno formy tak, żeby nie było dziur (lepiej zrobić to dokładnie, bo po podpieczeniu porobią się pęknięcia na połączeniach, co widać u mnie).

Włożyć ciasto  do lodówki na godzinę i po tym czasie upiec wyłożone papieem do pieczenia i obciążone grochem lub fasolą (ja nie obciążałam) ciasto w 190 st. C przez 10 minut. Usunąć obciążenie i piec przez kolejne 10 minut.

 

Osobiście piekłam w 190 stopniach przez 20 minut dół.

Góra

W garnku podgrzać śmietankę aż do zagotowania. Dodać białą czekoladę, skórkę z cytryn i mieszać aż się rozpuści. Gotować potem 5 minut i wystudzić.

 

Zmiksować razem na biały kolor:

  • żółtka – 3, 
  • cukier – 1 łyżka.

Dodać do wystudzonej śmietany z czekoladą, delikatnie wymieszać.

Wylać krem (czekoladę z żółtkami) na upieczone ciasto.

Maliny poukładać na kremie.

Piec 30-35 minut w temperaturze 170 st. C.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Upieczoną tartę włożyć do lodówki i schłodzić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I jak?

Nie miałam czasu wystudzić tarty, więc zjedliśmy jeszcze ciepłą. Kroiło się ciężko, pęknięcia na połączeniach ciasta rozrywały kawałki, ale nie zmieniło to smaku. Krem nie jest wysoki, ale słodki, maliny delikatnie kwaskowate. Całość do powtórzenia, ale ciasto do wylepienia z kulki (nie z plastrów) i do schłodzenia przez kilka godzin po upieczeniu. Wtedy będzie idealne, tak było dobre/bardzo dobre.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus