Tarta z wędzonym łososiem

Szybka tarta na cieście francuskim.

 

Pochodzenie przepisu

Książka Pascal kontra Okrasa, s.135, przepis Pascala

 

 

Składniki

  • ciasto francuskie – opakowanie
  • jajka – 1 (u Pascala 5)
  • śmietana 30% – 2 łyżki (u Pascala 100g)
  • pomidory – 1 (u Pascala 340g)
  • łosoś wędzony – płat (w oryginale 150g)
  • szczypionek – do posypania
  • mozzarella – kulka (nie miałam, dałam parmezan)
  • masło – do wysmarowania formy  (nie robiłam tego)
  • mąka – do ew. podsypania ciasta (nie robiłam tego)
  • sól, pieprz, bazylia – do smaku i przyozdobienia

 

Pascal robi dla większej ilości osób (4), ja robię dla 2 w małych (kupiłam je w Ikea) naczyniach do tarty.

 

Do formy wkładamy ciasto francuskie (w przepisie jest mowa o wałkowaniu schłodzonego ciasta, podsypywaniu mąką, włożeniu formy z ciastem do zamrażanika na 20 minut, wysmarowaniu naczynia masłem, ja tego nie robiłam, po prostu wyłożyłam naczynka ciastem i nakłułam gdzieniegdzie widelcem).

 

Jeżeli macie ochotę na na 100% chrupiący spód, włóżcie ciasto na 10-15 minut do nagrzanego (170 stopni) piekarnika – podpiecze się (ja tego nie robiłam).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Na cieście rozkładamy:

  • łosoś wędzony – płat

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

parmezan (jeżeli macie mozzarellę, to tu zastąpcie)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

szczypiorek

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

pomidor – pokrojony, sól i pieprz – szczypta

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Łączymy w misce:

  • jajka – 1 (u Pascala 5)
  • śmietana 30% – 2 łyżki (u Pascala 100g)

Zalewamy składniki mieszanką jajek i śmietany.

termoobieg

160 stopni

25 minut

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

I jak?

Gotowego ciasta francuskiego nie da się zepsuć, jego obecność (chrupiący dół) gwarantuje dobre i smaczne danie (u mnie tak jest). Tarta jest szybka, właściwie na górę można dodać wszystko, co zalega w lodówce i zalać śmietanką z jajkiem. Zapiecze się ładnie, zetnie, na górę listki bazylii. Można jeść na ciepło, na zimno. Potrawa robi się sama.

 

IMG_8026 (Kopiowanie)

 

IMG_8030 (Kopiowanie)