Tarta ze szpinakiem, ricottą i serem

Ciasto francuskie z zielonym nadzieniem.

Pochodzenie przepisu

Nowe smaki kuchni włoskiej – 07.09-20.09 („tydzień włoski”) – tarta ze szpinakiem i ricottą

 

 

Składniki

  • szpinak – opakowanie szpinaku (mrożony z Biedronki)
  • ser – 100g parmezanu (nie macie – dajcie żółty w zastępstwie lub pomińcie)
  • ser Ricotta – 300g (3 opakowania)
  • ciasto francuskie – 2 opakowania po 275g
  • jajka – 3
  • sól, pieprz – szczypta

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Krok po kroku w mojej kuchni

 

Nadzienie.

 

W misce łączymy:

  • szpinak – opakowanie szpinaku (mrożony z Biedronki) – rozmrozić i odsączyć z wody
  • ser – 100g parmezanu (nie macie – dajcie żółty w zastępstwie lub pomińcie)
  • ser Ricotta – 300g (3 opakowania)
  • sól, pieprz – szczypta
  • jajka –  uwaga 2 i jedno żółtko (białko odkładamy na bok)

 

Formę wyłożyć ciastem francuskim (boki podciąć, wykleić braki). Wylać nadzienie i zalepić górę drugim płatem ciasta francuskiego. Powinno być zalepione tak, żeby farsz być w środku. Mnie nie wyszło, przyznaję bez bicia (ale i tak ostatecznie wyszło ok).

Ponakłuwać widelcem górę, wysmarować białkiem.

180 stopni – 30 minut  – pieczenie

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I jak?

Dla fanów szpinaku – rewelacja. Nie umiem być obiektywna, Michał nawet nie spróbował tego dania, ja zjadłam dwa kawałki i to wg moich kubków smakowych dobra propozycja. Ricotta osłodziła trochę szpinak i nadała mu lekkości, delikatności. Zdziwiłam się, że wyszło tak smaczne. Tu się nie da niczego zepsuć, róbcie, póki ricotta jest w promocji, naprawdę warto wypróbować. Szpinak w nowej odsłonie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus