Thukpa – marchew, seler i pietruszka w sosie pomidorowym z tofu

Pochodzenie przepisu

Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem – Karolina i Maciej Szaciłło

s. 210

 

Składniki

  • oliwa – 2 łyżki
  • liście laurowe – 2
  • czosnek – 2 ząbki
  • kmin rzymski – łyżeczka zmielonego
  • imbir – łyżka startego świeżego
  • papryka chilli – 1 świeża (u mnie 3 przekręcenia młynkiem)
  • passata – 300ml
  • marchew – 2
  • pietruszka – 1
  • seler – mały kawałek
  • seler naciowy – 2 łodygi
  • woda – do zakrycia warzyw
  • garam masala – łyżeczka 
  • pieprz – szczypta
  • sos sojowy – łyżeczka
  • makaron – opcjonalnie, ugotowane 200g
  • zielone – coś do posypania, u mnie rzeżucha, może być natka pietruszki, szczypior
  • tofu – naturalne pokrojone w kostkę i podsmażone
 

Na oleju podsmażyć pokrojony czosnek i dwa liście laurowe. Dodać:

  • kmin rzymski – łyżeczka zmielonego,
  • imbir – łyżka startego świeżego,
  • papryka chilli – 1 świeża (u mnie 3 przekręcenia młynkiem).

Wlać passatę. Podsmażać przez 5 minut i mieszać.

Warzywa obrać i pokroić lub zetrzeć na tarce (ja tarłam).

Na patelnię dodać:

  •  marchew – 2
  • pietruszka – 1
  • seler – mały kawałek
  • seler naciowy – 2 łodygi

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dolać passatę.

Dusić razem przez 7 minut przez przykrycia.

Dolać wodę (tyle, żeby przykryła składniki).  Gotować, aż warzywa będą miękkie.

Na koniec ugotować makaron i podsmażyć pokrojone tofu na oleju.

Do potrawki dodać: sos sojowy, pieprz i podsmażone tofu.

Podawać z zielonym na górze (u mnie rzeżucha).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I jak?

Rozgrzywająca kolacja. Taka zwyczajna, ale aromatyczna i smaczna. Zjedliśmy najpierw z makaronem, jednak bez smakowało lepiej (na zdjęciu).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus