Pieczone warzywa na sosie pomidorowym.
Pochodzenie przepisu
Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem – Karolina i Maciej Szaciłło
s. 89, prowansalski tian
Składniki
- passata pomidorowa – 300ml
- pieczarki – 4-5 sztuk
- papryka – pół sztuki czerwonej
- oliwa – łyżka
- czosnek – 2 ząbki
- koncentrat pomidorowy – łyżka
- zioła prowansalskie – łyżeczka + do posypania
- pieprz i sól – szczypta
- cukinia – 1
- batat – 1
- bakłażan – 1
- oliwa – do polania
Sos.
Pieczarki i paprykę pokroiłam drobniej i podsmażyłam na oliwie na patelni. Dodałam do nich:
- passata pomidorowa – 300ml
- czosnek – 2 ząbki posiekane
- koncentrat pomidorowy – łyżka
- zioła prowansalskie – łyżeczka
- pieprz i sól – szczypta
Całość wymieszałam i wyłożyłam na dnie naczynia żaroodpornego.
Warzywa obrać i pokroić w cienkie plastry. Ułożyć na sosie naprzemiennie. Skropić oliwą, posypać ziołami prowansalskimi.
Istotne podczas pieczenia jest przykrycie naczynia papierem do pieczenia (zrobiłam tak i warzywa nie były suche). Piec 25-30 minut w temp. 200 st. C.
I jak?
Tak naprawdę to zwykłe plastry warzyw na sosie pomidorowym, posypane ziołami, ale… jak to smakowało. Jaki aromat unosił się w kuchni – robiłam to danie już kilkakrotnie i zachwyt jest za każdym razem. Kolacja idealna. Niewiele składników, a smak jest intensywny.