Tian (pieczone batat, cukinia i bakłażan)

Pieczone warzywa na sosie pomidorowym.

Pochodzenie przepisu

Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem – Karolina i Maciej Szaciłło

s. 89, prowansalski tian

 

Składniki

  • passata pomidorowa – 300ml
  • pieczarki – 4-5 sztuk
  • papryka – pół sztuki czerwonej
  • oliwa – łyżka
  • czosnek – 2 ząbki
  • koncentrat pomidorowy – łyżka
  • zioła prowansalskie – łyżeczka + do posypania
  • pieprz i sól – szczypta
  • cukinia – 1
  • batat – 1
  • bakłażan – 1
  • oliwa – do polania

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Sos.

Pieczarki  i paprykę pokroiłam drobniej i podsmażyłam na oliwie na patelni. Dodałam do nich:

  • passata pomidorowa – 300ml
  • czosnek – 2 ząbki posiekane
  • koncentrat pomidorowy – łyżka
  • zioła prowansalskie – łyżeczka
  • pieprz i sól – szczypta

Całość wymieszałam i wyłożyłam na dnie naczynia żaroodpornego.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Warzywa obrać i pokroić w cienkie plastry. Ułożyć na sosie naprzemiennie. Skropić oliwą, posypać ziołami prowansalskimi.

Istotne podczas pieczenia jest przykrycie naczynia papierem do pieczenia (zrobiłam tak i warzywa nie były suche). Piec 25-30 minut w temp. 200 st. C.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I jak?

Tak naprawdę to zwykłe plastry warzyw na sosie pomidorowym, posypane ziołami, ale… jak to smakowało. Jaki aromat unosił się w kuchni – robiłam to danie już kilkakrotnie i zachwyt jest za każdym razem. Kolacja idealna. Niewiele składników, a smak jest intensywny.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus