Tofu, marchewka i cukinia z makaronem ryżowym

Pochodzenie przepisu

Kwestia smaku – już wcześniej robiłam u siebie, tym razem wersja z cukinią

 

Składniki

  • tofu – 100g (kupiłam w Lidlu)
  • marchew  – 1
  • imbir – szczypta sproszkowanego
  • czosnek – 1 ząbek
  • sos sojowy – 5 łyżek 
  • makaron – 100g makaronu ryżowego
  • cytryna – sok z połowy
  • sriracha – 2 krople
  • cukier – pół łyżeczki (u mnie trzcinowy)
  • olej sezamowy – 2 łyżeczki
  • szczypior – 3 łyżki posiekanego
  • cukinia – pół cukinii pokrojonej obieraczką
  • olej kokosowy – do smażenia (można wziąć zwykły olej)
W woku na oleju (łyżce) smażyć i mieszać przez 5 minut następujące składniki:
  • marchew  – 1 startą
  • imbir – szczypta sproszkowanego
  • czosnek – 1 ząbek starty drobno
  • cukinia – pół cukinii pokrojonej obieraczką

W tym czasie przygotować makaron ryżowy jak radzi producent na opakowaniu (najczęściej zalać gorącą wodą, odcedzić).

Dodać na patelnię pokrojone w kostkę tofu. Smażyć razem przez 3 minuty.

Po tym czasie dodać ugotowany makaron, wymieszać i mieszać razem na ogniu przez minutę.

Ostatni etap do dodanie do składników w woku:

  • sos sojowy – 5 łyżek 
  • sriracha – 2 krople
  • cukier – pół łyżeczki (u mnie trzcinowy)

Smażyć przez minutę.

Potem polać wszystko olejem kokosowym, posypać szczypiorkiem i wycisnąć sok z połowy cytryny. Wymieszać i jeść.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I jak?

To danie to błyskawica. Smaczna błyskawica.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus