Podobno dobry tort robi się aż 3 dni.
Pierwszy dzień to robienie ciasta/biszkoptu.
Składniki na biszkopt/ciasto:
– 4 jajka
– 1 szkl cukru
– 4 łyżeczki oliwy
– 1 szkl mąki
– 1 opakowanie proszku do pieczenia
– aromat cytrynowy
Przepis
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka, mąkę, oliwę, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Wlać do tortownicy i piec około 30 min.
Białka oddzielamy od żółtek i wrzucamy (białka) do miski.
Odmierzamy 200g cukru, wrzucamy do nieubitych białek i ubijamy na sztywną pianę. Dłuuuugo!
Pod koniec ubijania dodajemy po jednym żółtku i mieszamy.
Odmierzamy 150g mąki (najlepiej tortowa). Wrzucamy mąką na sitko, wsypujemy cały proszek do pieczenia i przesiewamy mąkę.
Wlewamy 4 łyżeczki oliwy z oliwek.
Wlewamy pół buteleczki aromatu cytrynowego.
I mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Wlewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy blachę z ciastem do rozgrzanego piekarnika 180 stopni, 30 minut.
Biszkopt gotowy! Odstawiamy go na całą noc.
Co z nim dalej zrobić, jak zrobić puszysty krem i jak to wszystko ozdobić – o tym już następnym razem.
Ale mała zapowiedź już teraz: