Tort w 3 krokach: cz. 1 – biszkopt

wpis w: blog, Ciasta, Kuchnia, Wypieki | 0

Gościmy u mojej koleżanki Kasi (korzystamy z jej wiedzy i wszystkich domowych sprzętów) i robimy popisowy tort. To część pierwsza – biszkopt.

Kasiu, DZIĘKUJĘ za nieocenioną pomoc!

Podobno dobry tort robi się aż 3 dni.
Pierwszy dzień to robienie ciasta/biszkoptu.

Składniki na biszkopt/ciasto:
– 4 jajka
– 1 szkl cukru
– 4 łyżeczki oliwy
– 1 szkl mąki
– 1 opakowanie proszku do pieczenia
– aromat cytrynowy

Przepis
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka, mąkę, oliwę, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Wlać do tortownicy i piec około 30 min.

Białka oddzielamy od żółtek i wrzucamy (białka) do miski.

241_FUJI-001.jpg

Odmierzamy 200g cukru, wrzucamy do nieubitych białek i ubijamy na sztywną pianę. Dłuuuugo!

241_FUJI1.jpg

Pod koniec ubijania dodajemy po jednym żółtku i mieszamy.

241_FUJI2.jpg

Odmierzamy 150g mąki (najlepiej tortowa). Wrzucamy mąką na sitko, wsypujemy cały proszek do pieczenia i przesiewamy mąkę.

241_FUJI3.jpg
DSCF1117.JPG

Wlewamy 4 łyżeczki oliwy z oliwek.

DSCF1121.JPG

Wlewamy pół buteleczki aromatu cytrynowego.

DSCF1123.JPG

I mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

DSCF1125.JPG
DSCF1129.JPG

Wlewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

DSCF1131.JPG

Wstawiamy blachę z ciastem do rozgrzanego piekarnika 180 stopni, 30 minut.

DSCF1139.JPG
DSCF1140.JPG

Biszkopt gotowy! Odstawiamy go na całą noc.

Co z nim dalej zrobić, jak zrobić puszysty krem i jak to wszystko ozdobić – o tym już następnym razem.

Ale mała zapowiedź już teraz:

DSCF1207.JPG