Tort w 3 krokach: cz. 3 – zdobienie tortu

wpis w: blog, Ciasta, Kuchnia, Wypieki | 0

Jak i czym nasączyć biszkopt. Dodatkowo łatwe zdobienie tortu.

Czym nasączyć biszkopt?

50 ml rumu łączymy z sokiem z 2 cytryn

DSCF1143.JPG

Biszkopt dzielimy dużym nożem na 3 części (słyszałam też o sposobie „na nitkę”).
Pędzelkiem rozprowadzamy sok cytrynowo-rumowy po cieście i odstawiamy na kilkanaście minut (każdą część na osobnym talerzu, bo jeżeli ustawimy jedno na drugie, to nam się mokre ciasto porwie – nie wiem jak inaczej to wyjaśnić?).

241_FUJI4.jpg

Następnie nakładamy na ciasto grubą warstwę kremu.

DSCF1210.JPG
241_FUJI9.jpg
241_FUJI10.jpg
DSCF1244.JPG
DSCF1247.JPG

Jeżeli kiedykolwiek wcześniej robiłam tort kończyłam go na tym etapie. Moja gospodyni mnie jednak zaskoczyła i powiedziała, że to nie koniec!

DSCF1250.JPG

Wyjęła metalową końcówkę (szpryca? tylka?), włożyła ją w rękaw i zaczęła ozdabiać bok tortu małymi różyczkami.

DSCF1254.JPG
DSCF1256.JPG
DSCF1257.JPG
DSCF1269.JPG

Co na górę?
Czekolada!
Czekoladę roztapiamy, dolewamy łyżkę oliwy.

241_FUJI8.jpg

Potem przy użyciu cieniutkiej tylki (lub łyżeczki) robimy na papierze śniadaniowym esy-floresy.

DSCF1160.JPG

Czekoladowe floresy wkładamy do lodówki na kilkanaście minut.

DSCF1169.JPG

Gdy czekolada będzie twarda wtedy robimy to, co podpowiada nam wyobraźnia :)

DSCF1279.JPG
DSCF1281.JPG

Środek może być pusty ze świeczką, może być w M&Msach, w żelkach, z imieniem z czekolady – tu nic nas nie ogranicza :)

DSCF1309.JPG

Tort trafia na noc do lodówki i następnego dnia na stół.

DSCF1310.JPG

I jak?
Pyszny ten tort! Słodki, dobry, smaczny :) Taki, jak powinien być prawdziwy, niespodziankowy, urodzinowy tort.

Facebooktwittergoogle_plus