Ciasto z garnka – truskawkowe z budyniem i dołem karpatkowym

wpis w: blog, Kuchnia, Owocowe, z truskawkami | 1

Bita śmietana nie wyszła, ale dżemowa góra uratowała wszystko.

Pochodzenie przepisu

Moje wypieki 

 

Składniki

Ciasto parzone:

  • woda – 3/4 szklanki
  • masło – 90 g
  • mąka pszenna – 3/4 szklanki
  • jajko – 3 sztuki

Creme patissiere waniliowy/budyń: 

  • mleko – 600 ml
  • laska wanilii, przekrojona wzdłuż (u mnie wyjęta z cukru waniliowego mojej roboty)
  • żółtka – 6
  • cukier – 100 g
  • mąka pszenna – 40 g
  • skrobia ziemniaczana – 40g

 

Dżemowa góra – bo bita śmietana się nie ubiła za pierwszym razem, a za drugim się ścieła za bardzo, dżemowa góra WYSZŁA i wychodzi zawsz

  • dżem truskawkowy – 4 łyżki
  • truskawki – 10-12

 

Krok po kroku w mojej kuchni

Do garnka wlewamy:

  • woda – 3/4 szklanki
  • masło – 90 g

Zagotować, mieszać drewnianą łyżką. Wsypać:

  • mąka pszenna – 3/4 szklanki

Mieszać szybko i mocno, ciasto szybko zacznie odchodzić od garnka

Ciasto ostudzić. Dodać:

  • jajko – 3 sztuki i miksować.

 

Ciasto parzone wyłożyć na blachę o średnict 25cm (rośnie jak szalone to ciasto karpatkowe).

Piec 25 minut 200 stopni.

 

Budyń

Zmiksować na bardzo jasno:

  • żółtka – 6
  • cukier – 100 g

Dosypać:

  • mąka pszenna – 40 g
  • skrobia ziemniaczana – 40g

 

Zmiksować razem.

W garnku podgrzać:

  • mleko – 600 ml
  • laska wanilii, przekrojona wzdłuż (u mnie wyjęta z cukru waniliowego mojej roboty).

Mleko ma zabulgotać i być zdjęte z ognia.

Pół szklanki gorącego mleka dodać do miski z żółtkami. Zmiksować wszystko razem i dolać miks z żółtkami do garnka. Bardzo energicznie mieszać, bo po chwili uzyskamy budyń. Gęsty budyń zdjąć z palnika, poczekać aż się wystudzi.

 

 

Na ciasto wyłożyć warstwę budyniu.

 

Próbowałam zrobić bitą śmietanę z przepisu autorki, ale niestety się nie ubiła. U Ingi próbowałyśmy ubić inną śmietanę, ale niestety też coś było nie tak.

Przypomniałam sobie o dżemie z truskawkami. W garnku podgrzać (doprowadzić do delikatnego połączenia 2 składników):

  • dżem truskawkowy – 4 łyżki
  • truskawki – 10-12

 

 

Wystudzić trochę i wylać na górę. Zostawić na godzinę w lodówce (żeby dżem zgęstniał).

 

IMG_0970 (Kopiowanie)

 

IMG_0969 (Kopiowanie)


IMG_0967 (Kopiowanie)
IMG_0975 (Kopiowanie)

Facebooktwittergoogle_plus
  • Gosia

    Mniam mniam 🙂