Bita śmietana nie wyszła, ale dżemowa góra uratowała wszystko.
Pochodzenie przepisu
Składniki
Ciasto parzone:
- woda – 3/4 szklanki
- masło – 90 g
- mąka pszenna – 3/4 szklanki
- jajko – 3 sztuki
Creme patissiere waniliowy/budyń:
- mleko – 600 ml
- laska wanilii, przekrojona wzdłuż (u mnie wyjęta z cukru waniliowego mojej roboty)
- żółtka – 6
- cukier – 100 g
- mąka pszenna – 40 g
- skrobia ziemniaczana – 40g
Dżemowa góra – bo bita śmietana się nie ubiła za pierwszym razem, a za drugim się ścieła za bardzo, dżemowa góra WYSZŁA i wychodzi zawsz
- dżem truskawkowy – 4 łyżki
- truskawki – 10-12
Krok po kroku w mojej kuchni
Do garnka wlewamy:
- woda – 3/4 szklanki
- masło – 90 g
Zagotować, mieszać drewnianą łyżką. Wsypać:
- mąka pszenna – 3/4 szklanki
Mieszać szybko i mocno, ciasto szybko zacznie odchodzić od garnka
Ciasto ostudzić. Dodać:
- jajko – 3 sztuki i miksować.
Ciasto parzone wyłożyć na blachę o średnict 25cm (rośnie jak szalone to ciasto karpatkowe).
Piec 25 minut 200 stopni.
Budyń
Zmiksować na bardzo jasno:
- żółtka – 6
- cukier – 100 g
Dosypać:
- mąka pszenna – 40 g
- skrobia ziemniaczana – 40g
Zmiksować razem.
W garnku podgrzać:
- mleko – 600 ml
- laska wanilii, przekrojona wzdłuż (u mnie wyjęta z cukru waniliowego mojej roboty).
Mleko ma zabulgotać i być zdjęte z ognia.
Pół szklanki gorącego mleka dodać do miski z żółtkami. Zmiksować wszystko razem i dolać miks z żółtkami do garnka. Bardzo energicznie mieszać, bo po chwili uzyskamy budyń. Gęsty budyń zdjąć z palnika, poczekać aż się wystudzi.
Na ciasto wyłożyć warstwę budyniu.
Próbowałam zrobić bitą śmietanę z przepisu autorki, ale niestety się nie ubiła. U Ingi próbowałyśmy ubić inną śmietanę, ale niestety też coś było nie tak.
Przypomniałam sobie o dżemie z truskawkami. W garnku podgrzać (doprowadzić do delikatnego połączenia 2 składników):
- dżem truskawkowy – 4 łyżki
- truskawki – 10-12
Wystudzić trochę i wylać na górę. Zostawić na godzinę w lodówce (żeby dżem zgęstniał).