Udka w piwie

Mięso w dość nietypowej marynacie.

Pochodzenie przepisu

dodatek do GW, majówka z gazetą, s. 7 – coxa de frango

 

Składniki

  • udka – kilkanaście sztuk (dałam kilka)
  • piwo – 150ml
  • olej – 150ml (dałam mniej, ok. 50ml)
  • czosnek – 7 ząbków (dałam 4 skoro zmniejszyłam ilość oleju)
  • cytryna– 1
  • liście laurowe – 3
  • szczypiorek – 2 garście pokrojonego
  • natka pietruszki – pół pęczka
  • pieprz, sól – duża szczypta
  • słodka papryka w proszku – do posypania

 

Mięso natrzeć solą, pieprzem i słodką papryką w proszku. Dodać listki laurowe. Udka polać piwem.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zmiksować olej (dałam mniej niż w przepisie – kieliszek, 50ml) z 4 ząbkami czosnku, wlać do mięsa.

Pokroić/posiekać szczypiorek i natkę – dodać do mięsa. Wlać sok z 1 cytryny. Przykryć i odstawić na 6 godzin do lodówki.

Po 6 godzinach sos jakby trochę zgęstniał.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Pieczemy w temp. 170 stopni 30-40 minut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I jak?

Szybka (szybko robi się marynatę) i dość ciekawa (z uwagi na piwo) propozycja. Pieczone udka średnio smakowały Michałowi (nie jest w stanie wyjaśnić, co było nie tak), a to głównie z myślą o nim je przygotowałam. Autorzy polecają wypróbować pieczenie na grillu bez marynaty, kto wie, może to lepszy pomysł niż wersja w naczyniu żaroodpornym.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA