Udka z dynią i ziemniakami

 

Pochodzenie przepisu

Kwestia Smaku

 

Składniki

  • dynia – 250g
  • kurczak – 6 udek (u mnie 8)
  • czosnek – 2 ząbki
  • cytryna – pół łyżeczki startej skórki
  • curry – 5 łyżeczek
  • oliwa lub masło – łyżka x2
  • rozmaryn – 2 łyżeczki
  • ziemniaki – 500g (dałam tyle samo co dyni)
  • sól, pieprz – po pół łyżeczki

 

Wszystkie składniki poza mięsem:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Udka umyć i umieścić w misce.

Posolić, dodać pieprzu, 3 łyżeczki curry, starte ząbki czosnku i skórka z cytryny. Polać łyżką oliwy i łyżeczką rozmarynu. Wymieszać całość i odłożyć do lodówki na kilka godzin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Ziemniaki i dynię obrać i pokroić w kostkę. Dodać: sól, pieprz, 2 łyżeczki curry, łyżkę oliwy, łyżeczkę rozmarynu. Całość wymieszać.

W naczyniu żaroodpornym ułożyć mięso, ziemniaki i dynię.

Doprawić solą, pieprzem i na mięsie położyć (opcjonalnie!) łyżeczkę masła.

200 stopni, 50 minut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I jak?

Udka to nie jest mój ulubiony obiad, więc już na wstępie danie ma minus kilka punktów. Dynia i ziemniaki dobry i smaczny pomysł. Zazwyczaj spotykam się z pieczeniem ziemniaków w mięsnym sosie, dodanie dyni to dobre posunięcie. Tego warto spróbować. A udka? Jak udka. Dłużej musiałam piec, bo ten widok poniżej, po 50 minutach, mnie nie satysfakcjonowało. Jak już udka, to skórka musi być mocno upieczona, chrupiąca.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus