Mokry pasztet dyniowo-soczewicowy. Idealny na śniadanie.
Pochodzenie przepisu
Kuchnia Agaty – Wegetariański pasztet z dyni i soczewicy
2 faza SB
Składniki
- dynia – 250g
- soczewica – 2 puszki
- cebula – 1
- czosnek – 3 ząbki
- jajko – 2
- kolendra – garść świeżej lub pół łyżeczki mielonej
- bułka tarta – nie dawałam, jak chcecie 5 łyżek
- oliwa – 3 łyżki
- papryka wędzona (lub ostra) – szczypta
- sól, pieprz – szczypta
Krok po kroku w mojej kuchni
Na oliwie podsmażyć pokrojone cebulę i czosnek. Dodać pokrojoną dynię i trzymać na ogniu przez kilka minut.
Dorzucić odlaną z zalewy soczewicę i smażyć aż dynia będzie miękka.
Kolejny krok to dosypanie: kolendry, papryki wędzonej, soli i pieprzu. Jeżeli lubimy ostre pasztety – dodajemy więcej papryki.
Wymieszać wszystko, ostudzić całość o chwilę zmiksować 2/3 masy.
Dodać jajka i jak chcecie bułkę tartą.
Przełożyć pasztet do foremki. Piec godzinę w 180 stopni C.
I jak?
I smaczny pasztet dyniowy. Mokry, łatwo się kroi, idealny na śniadanie.