W jednym z ostatnich odcinków Doradcy smaku Michel Moran pokazał, jak zrobić schabowe. Zaciekawił mnie sos, który przygotowywał. W pobliskim sklepie (wiecie jakim ) była akurat promocja na portugalskie trunki, więc po krótkim zastanowieniu postanowiłam spróbować odtworzyć to danie w mojej kuchni.
Składniki
schab, jajko, bułka tarta, parmezan, olej do smażenia, pieprz i sól
do sosu:
pieczarki, wędlina, przecier pomidorowy, oliwki, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, porto
Schab rozbijamy.
Przygotowujemy w dwóch miskach/talerzach jajko i bułkę tartą.
Do bułki dodajemy parmezanu.
Solimy i pieprzymy panierkę w tym momencie.
Smażymy na złoto na oleju.
sos
Gdy schab się smaży, kroimy pieczarki.
Wrzucamy je na łyżkę oleju.
Wędlinę kroimy w kostkę.
Dorzucamy do pieczarek. Smażymy chwilę.
Dolewamy porto na oko.
Znowu na oko dolewamy przecieru pomidorowego.
Szczypta gałki muszkatołowej.
Kilka ziarenek ziela angielskiego.
Trzymamy wszystko razem na ogniu i pod koniec dorzucamy kilka oliwek.
nakładamy!
I jak?
Dobre! Lekko słodkawy sos znakomicie komponował się ze schabowym. Polecam, zrobię jeszcze raz na 100%! Tylko tym razem wrzucę usmażone schabowe do sosu i podsmażę wszystko razem w większej ilości sosu pomidorowego i porto. A co! Jak szaleć, to szaleć!