Wesoły schabowy z porto

W jednym z ostatnich odcinków Doradcy smaku Michel Moran pokazał, jak zrobić schabowe. Zaciekawił mnie sos, który przygotowywał. W pobliskim sklepie (wiecie jakim ) była akurat promocja na portugalskie trunki, więc po krótkim zastanowieniu postanowiłam spróbować odtworzyć to danie w mojej kuchni.

Składniki
schab, jajko, bułka tarta, parmezan, olej do smażenia, pieprz i sól
do sosu:
pieczarki, wędlina, przecier pomidorowy, oliwki, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, porto

Schab rozbijamy.

Przygotowujemy w dwóch miskach/talerzach jajko i bułkę tartą.

Do bułki dodajemy parmezanu.

Solimy i pieprzymy panierkę w tym momencie.

Smażymy na złoto na oleju.

sos
Gdy schab się smaży, kroimy pieczarki.

Wrzucamy je na łyżkę oleju.

Wędlinę kroimy w kostkę.

Dorzucamy do pieczarek. Smażymy chwilę.

Dolewamy porto na oko.

Znowu na oko dolewamy przecieru pomidorowego.

Szczypta gałki muszkatołowej.

Kilka ziarenek ziela angielskiego.

Trzymamy wszystko razem na ogniu i pod koniec dorzucamy kilka oliwek.

nakładamy!

I jak?
Dobre! Lekko słodkawy sos znakomicie komponował się ze schabowym. Polecam, zrobię jeszcze raz na 100%! Tylko tym razem wrzucę usmażone schabowe do sosu i podsmażę wszystko razem w większej ilości sosu pomidorowego i porto. A co! Jak szaleć, to szaleć!