Wieprzowina słodko-kwaśna z Kwestii Smaku

Chciałam zabrać do spróbowania dla babci jakąś potrawę, którą sama zrobiłam. Padło na polędwiczki słodko-kwaśne. I babci naprawdę smakowało.

 

Pochodzenie przepisu

Kwestia Smaku – mniej warzyw i przepis podobny do wypróbowanego przeze mnie – wieprzowiny po chińsku

 

Składniki

  • polędwiczka wieprzowa – jedna mała/średnia
  • mąka ziemniaczana – łyżka
  • sól, pieprz – do oprószenia mięsa
  • kapusta pekińska – 2 garście
  • czerwona papryka – 1 sztuka
  • cebula czerwona – 1 sztuka
  • imbir – 1 cm starty
  • czosnek – 1 ząbek
  • olej – łyżka

sos

  • sok z cytryny -1/4 szklanki
  • woda – 2 łyżki
  • cukier – 4 łyżki (u mnie brązowy)
  • sos sojowy jasny – 4 łyżki

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Rzadko to robię, ale tutaj przygotowałam sobie wszystko, co będę używać na talerzach i w miskach, żeby było szybciej.

Polędwica – pokrojona wzdłuż i na plastry oprószona solą, pieprzem i łyżką mąki ziemniaczanej

Imbir – starty na tarce 1cm

pekinka – pokrojona

cebula, czosnek i papryka – pokrojone na większe cząstki

 

Krok po kroku w mojej kuchni

 

Na łyżkę oleju na patelni wrzucić paprykę, cebulę i czosnek. Smażyć 2 minuty.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Dorzucić imbir i mięso obtoczone wcześniej w mące ziemniaczanej. Smażyć i mieszać przez 4 minuty.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Dorzucić kapustę pekińską i mieszać chwilę.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Wyszło mi dużo i rozdzieliłam mięso z warzywami na dwie patelnie.

 

Robimy sos. Wymieszać w miseczce:

  • sok z cytryny -1/4 szklanki,
  • woda – 2 łyżki,
  • cukier – 4 łyżki,
  • sos sojowy jasny – 4 łyżki.

Dolać na patelnię (nie wszystko naraz!) sos partiami. Trzymać na ogniu przez 2 minuty. Podawać, jeść, cieszyć się smakiem.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I jak?

Bardzo podobne do wieprzowiny po chińsku i niezbyt słodko-kwaśne. Powtórka z tamtego smaku (może to jest właśnie słodko-kwaśny?). Dobre, porządne, szybkie, mało składników, smakuje – co mogę dodać więcej? Zróbcie sobie na obiad i sami zobaczycie.

 

Facebooktwittergoogle_plus