Wieprzowina słodko-kwaśna

Sos z koncentratem pomidorowym.

Pochodzenie przepisu

 

gu lao rou

Moje Smaki Życia, 2/2016, s. 46

 

Składniki

  • polędwiczka wieprzowa – 1 mała, 400g
  • sos sojowy – 4 łyżki
  • wino ryżowe – łyżka (nie miałam, nie dałam)
  • olej – 2 łyżki
  • imbir – 2cm
  • czosnek – 2 ząbki
  • cebula – 1
  • papryka zielona – 1 (nie miałam, dałam żółtą)
  • papryka czerwona – 1
  • ananas – 7 plastrów (u mnie z puszki)
  • sól – szczypta
  • mąka kukurydziana – 3 łyżeczki (dałam ziemniaczaną)
  • ocet ryżowy – 3 łyżki (nie miałam, wyszedł, dałam sok z cytryny 3 łyżki)
  • cukier brązowy – 2 łyżki (dałam mniej, szczyptę)
  • koncentrat pomidorowy – 3 łyżeczki
  • woda – 4 łyżki

 

 

Mięso pokroić w kostkę. Polać 2 łyżkami sosu sojowego, dodać wino (nie miałam, nie dałam), posypać łyżeczką mąki kukurydzianej (u mnie ziemniaczana). Ostawić na 30-40 minut.

 

Cebulę, imbir i czosnek posiekać drobno. Paprykę pokroić w paski a plastry ananasa w większe cząstki.

W woku na oleju smażyć mięso przez 2-3 minuty ciągle mieszając.

Do mięsa w woku dodać cebulę, imbir i czosnek. Wymieszać.

Dorzucić paprykę – smażyć przez 2 minuty.

Dodać ananasa.

Wymieszać w misce:

  • sos sojowy – 2 łyżki
  • ocet ryżowy – 3 łyżki (nie miałam, wyszedł, dałam sok z cytryny 3 łyżki)
  • cukier brązowy – 2 łyżki (dałam mniej, szczyptę)
  • koncentrat pomidorowy – 3 łyżeczki
  • woda – 4 łyżki

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wlać sos do woka. Trzymałam razem długo, ok 10 minut i to było za długo (dół mi się lekko przypalił).

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I jak?

Podałam z kaszą. Dla mnie oczko niżej niż wieprzowina słodko-kwaśna z Kwestii Smaku. Plus za koncentrat pomidorowy, zupełnie inny smak sosu i jego barwa. Ciekawe danie, gdybym nie przypaliła i pilnowała dania zamiast sobie iść, pewnie ocena byłaby lepsza. Papryka delikatna, mięso kruche, delikatne (ale to jak to polędwiczka).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus