Co lubimy i co będzie? Przed Wami zbiór przepisów wigilijnych z ostatnich 5 lat.
Boże Narodzenie to taki czas w roku, który staram się spędzić wyjątkowo. I chociaż pierniki mogą się przypalić, makaron i pierogi rozgotować, a sernik nie wyjść, to nie spędza mi to snu z powiek. Najistotniejsza w tych dniach jest moja rodzina, moi bliscy. Uważam, że w Święta najważniejsze są miłość, uśmiech, pogoda ducha, łapanie niepowtarzalnych momentów, ciepło na sercu, gdy widzimy uśmiechniętych bliskich. A potrawy? Nawet jeżeli nie wyjdą, to „tak miało być”. Chociaż te poniższe wychodzą co roku, dlatego postanowiłam zebrać je w jeden duży wpis. Zapraszam.
Makiełki
Kutia- niekutia, czyli ciepły makaron z makiem i bakaliami. Palce lizać. I mak, który zawsze podrzucam pod sufit, na szczęście.
Ryba po grecku
Przyprawiona marchew w pomidorach z podsmażoną rybą.
Sałatka z tuńczyka
Pamiętam, jak pierwszy raz zrobiłam tuńczykową i przywiozłam do domu rodzinnego Michała. Od wtedy słyszę zachwyty i musi być na wigilijnym stole. Tajemnicą są ogórki kiszone i cebula, oba składniki nadają charakterystyczny posmak.
Sałatka jarzynowa
Co śmieszne – od tylu lat prowadzę bloga, a nie wrzucałam krok po kroku i tej sałatki. Ugotowane marchewki, ziemniak, pietruszka, do tego jajko, kiszone ogórki, groszek, kukurydza, sól, pieprz, majonez i koniec.
Pierogi z kapustą i grzybami
i śliwkami. Po debiucie zeszłorocznym, teraz z przyjemnościa ulepię sama kilkadziesiąt pierogów.
Gołąbki z suszonymi grzybami i kaszą
Zachwycała się nimi moja babcia, siostra Michała prosi, żeby je zrobić w tym roku na wigilijny stół. Coś w nich musi być. Już zdradzam – pęczak, cebula, grzyby i sos sojowy.
Śledź w kożuchu
Przepis na warstwówkę śledziową zabrałam z mojego rodzinnego domu. Trzy podstawowe składniki: jajka, śledzie i buraczki.
Galareta z kurczakiem
marchewką, groszkiem i kapką majonezu – potrawa mamy Michała i Michałowi kojarzy się nieodłącznie ze świętami
Śledzie last minute
Trzy propozycje śledzi last minute: z octem balsamicznym, rodzynkami i z passatą, z miodem i musztardą oraz w oleju z goździkami.
Śledzie cioci Ewy
Może wyglądają niepozornie, ale to danie podbija serca wszystkich. Wymiata na ciepło i na zimno, a ciocia Ewa pęka z dumy, bo jej kolejny przepis jest chwalony. I bardzo dobrze, bo gotuje wspaniale.
Smażony karp
tata kupuje, tata przyrządza
Pierniki
Lebkuchen, od Kingi lub alpejskie.
Ciasteczka
waniliowe, żurawinowe Agaty i półfrancuskie mojej mamy
Pierwszy i Drugi Dzień Świąt
Na świąteczny obiad najchętniej wybrałabym łososia. Ten z sosem grzybowym był fenomenalny, ale ten z buraczkami też niczego sobie. Jeżeli chodzi o ciasto do kawy – tu króluje od wielu lat najlepszy i najsmaczniejszy sernik mojej mamy. Jako przegryzka na kanapki pasztet z indyka z suszonymi pomidorami.