Winogrona i feta – szybka sałatka

wpis w: blog, Kuchnia, Owocowe, z winogronami | 0

Szybka sałatka, którą się kocha albo nienawidzi. Pośrednich opinii nie było.

 

Pochodzenie przepisu

instagram, komentarz jednej z Was (niestety nie wiem kogo, przepadł wraz z usunięciem zdjęcia, a usuwam regularnie foty na IG)

 

Składniki

  • salata lodowa – garść dwie poszarpanej sałaty
  • feta – pół kostki pokrojonej w kostkę fety
  • fioletowe winogrona – dwie pojedyńcze kiści (widzicie na zdjęciu)
  • grzanki – pół szklanki na górę

sos

  • miód – 2 łyżki
  • oliwa – 2 łyżki 
  • musztarda – 2 łyżki
  • pieprz, sól – szczypta

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

W misce łączymy porwaną sałatę, pokrojoną fetę, pocięte winogrona pozbawione pestek.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

W naczyniu wymieszałam:

  • miód – 2 łyżki
  • oliwa – 2 łyżki 
  • musztarda – 2 łyżki
  • pieprz, sól – szczypta

Polałam składniki żółtym sosem tuż przed jedzeniem (transportowałam oddzielnie sos i oddzielnie miskę).

Tuż przed wyjściem stwierdziłam, że chyba nic się nie stanie, gdy grzanki wrzucę już teraz na górę.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

I jak?

I nijak. Jedni zachwyceni, inni niezadowoleni, bo jak to – feta i winogrona. A dla mnie było to dość smaczne, chociaż faktycznie dość ryzykowne danie.  Nie prezentowało się najlepiej wizualnie (już nie miałam szklanych misek do wpakowania tam sałatki), ale przyjemnie chrupało w zębach (grzanki). Ni to słodkie, ni słone. Ciekawy eksperyment.

 

Moje zdanie jak widać podziela też osa, bo przyleciała zaciekawiona.
IMG_5790 (Kopiowanie)