Zapiekane enchilady

Tortille z ostrym farszem.

Pochodzenie przepisu

Moje smaki życia – 8/2015, s. 46

Składniki

  • mielone – 250g
  • fasola czerwona – puszka, 400/240g
  • czosnek – 2 ząbki
  • pomidory krojone – puszka, 350g
  • śmietana 12% – 30g
  • tortilla pszenna – jedno opakowanie, 4 placki, można zrobić w domu, TU przepis
  • cebula – 1 sztuka, miałam czerwoną i taką dałam
  • sól – do smaku
  • olej – 3 łyżki do smażenia mięsa w sosie
  • ser sałatkowy-kanapkowy – nie dałam takiego, dałam zwykły żółty – on jest do posypania góry, stwierdziłam, że zwykły też się nada
  • ostra papryka w proszku – łyżeczka

 

Krok po kroku w mojej kuchni

Na oleju trzeba zeszklić pokrojone drobno 2 ząbki czosnku. Dodajemy mięso i smażymy przez 5 minut.

Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki, sól i ostrą paprykę. Dusimy 15 minut.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Po 15 minutach dorzucamy odsączoną fasolkę i trzymamy wszystko razem przez 5 minut na ogniu. W przepisie nikt nie wspomniał o cebuli, więc wrzuciłam ją razem z fasolą na patelnię.

Farsz do wrapów wygląda tak. Warto go przestudzić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Wrapy zawijamy z farszem jak umiemy. Starałam się to robić jak w przypadku burrito TU film.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Układamy tortille z nadzieniem w naczyniu żaroodpornym . Smarujemy śmietaną 12% i posypujemy serem.

Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 st. C.

I jak?

Dobre, szybkie, proste do wykonania. Niestety do zjedzenia natychmiast, gdy gorące, bo wersje „następnego dnia” i „na zimno” już jakoś dziwnie smakowały. Podałabym to na kolację, gdy przyjdą znajomi oglądać film (zawinięte w sreberko jak burrito). Każdy najedzony, a gotujący się nie narobi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA