Zostało nam trochę mięsa mielonego, w szafce leżały kokardki, cebula przyprawy były, jajka też. Kupiliśmy pieczarki, ser i paprykę i wszystko połączyliśmy.
Krok po kroku:
*1. Wstępnie przygotowujemy składniki*
– makaron gotujemy (może być twardawy, dojdzie w piekarniku)
– ser ścieramy
– pieczarki obieramy, cebulę kroimy i wrzucamy na łyżkę oleju
– do mięsa mielonego dodajemy przyprawy (jakie mamy)
– mięso dodajemy na patelnię do cebuli i pieczarek i smażymy
*2. Robimy sos*
Potrzebne składnik: jajko, tymianek, pół szklanki mleka, sól i pieprz
składniki mieszamy w misce
3. Składamy
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną (tak, żeby pozostała na ściankach).
Teraz jest już prosto:
makaron
mięso + cebula + pieczarki
pokrojone warzywo (u nas papryka, może być np. brokuł, kalafior, pomidory, marchewka, co macie w lodówce)
jeszcze trochę makaronu
zalewamy sosem
zapiekamy 15-20 minut pod koniec dorzucamy starty ser
Wyjmujemy, nakładamy i jemy.
Wyszło pyszne!