Zapiekanka z indyka z pomidorami i kalafiorem

Robił Michał, pomimo tego, że miał 200g mielonego z indyka, resztę dodał w proporcjach z Kwestii Smaku i wyszło pyszne!

 

Pochodzenie przepisu

Kwestia Smaku – ZAPIEKANKA Z MIELONEGO MIĘSA INDYKA. Z pomidorami, czerwoną fasolą i marchewką. Pod pierzynką z kalafiora i ziemniaków.

2 faza SB, u mnie bez ziemniaków i miodu

Składniki

  • marchew – 2
  • pietruszka – 1
  • masło – łyżka (na patelnię)
  • mielone z indyka – 250g
  • papryka słodka – 2 łyżeczki
  • papryka ostra – 0,5 łyżeczki
  • sos sojowy – 2 łyżki
  • sos worcestershire – 2 łyżki
  • pomidory w puszce – 2,5 puszki
  • fasola czerwona w puszce – 1 puszka
  • kalafior – główka
  • masło – 2 łyżki (do kalafiora)
  • sól, pieprz – szczypta

 

Krok po kroku w mojej kuchni

 

Krok po kroku nie ma, bo Michał nie robił zdjęć. Wyszło dobrze, dlatego kopiuję treść przepisu od Pani Asi.

 

1. Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować do miękkości. Dodać masło (2 łyżki), sól i zmielić blenderem.

2. Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce i podsmażyć na patelni na łyżce nmasła. Posolić. 2-3 minuty ma trwać to smażenie.

3. Na patelnię wrzucić mięso mielone. Dodać:

  • sól, pieprz – szczypta
  • papryka słodka – 2 łyżeczki
  • papryka ostra – 0,5 łyżeczki
  • sos sojowy – 2 łyżki
  • sos worcestershire – 2 łyżki

4. Dodać pomidory z puszki (dużo, bo 2,5 puszki). Gotować 25 minut.

5. Na koniec dodać fasolkę bez wody (woda była w puszce, więc odsączamy) i gotować 2 minuty z pomidorowym indykiem.

6. Naczynie żaroodporne: na dole mięso w sosie z patelni, na górze kalafiorowa masa. Michał jeszcze pod sam koniec położył na to plasterki sera żółtego. Zapiekać 23 minuty w temperaturze 200 stopni.

 

I jak?

Wyszło mu. Kwestia Smaku nie zawodzi. Prosty przepis, do odtworzenia. Faza 2 south beach (bo marchewka – kto by w to uwierzył.