Zapiekanka z kaszą orkiszową i kurczakiem

Pochodzenie przepisu

Moje Smaki życia 9/2016, s. 110

 

Składniki

  • oliwa – do podsmażenia czosnku i pora, łyżka, dwie
  • czosnek – 1
  • por – biała część 1
  • pierś z kurczaka – 1 pojedyncza
  • kasza orkiszowa – 100g (miała być gryczana, ale pomyłkowo wzięłam orkiszową)
  • kukurydza – 5 łyżek ściętej z kolby
  • sos sojowy – 2 łyżki
  • ocet balsamiczny – łyżka
  • woda – do zalania
  • ser tarty – 4 łyżki (opcjonalnie)
  • sól, pieprz, oregano – szczypta soli pieprzu, duże sypnięcie (łyżka – dwie) oregano

 

 

Na rozgrzanym oleju podsmażyć posiekany czosnek i pora pokrojonego w plastry.

Następnie dodać pokrojonego w kostkę kurczaka i posolić. Posypać pieprzem, oregano. Podsmażyć całość.

 

Dodać kaszę (wyjąć z woreczka suchą, nie trzeba wcześniej gotować) i kukurydzę. Smażyć przez 2 minuty.

Dolać 3/4 szklanki wody (dolałam dwie szklanki, zależało mi na tym, żeby kasza się ugotowała już na patelni, a w piekarniku później dochodziła) oraz:

  • sos sojowy – 2 łyżki
  • ocet balsamiczny – łyżka

Gotować przez 10 minut.

Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać serem i zapiekać przez 10 minut w temperaturze 200 stopni C.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I jak?

Takie kaszotto z kukurydzą, porem i kurczakiem. Wyjątkowo i zaskakująco smaczne. Bardzo polecam, szybkie w przygotowaniu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus