Szybka i łatwa zapiekanka.
Pochodzenie przepisu
Składniki
- masło – 2 łyżki
- mąka – 2 łyżki
- mleko – 2 szklanki
- boczek – garść pokrojonego
- kurczak – pierś
- przyprawa do kurczaka – sypnięcie
- zioła prowansalskie – łyżeczka
- olej – łyżka + do smażenia
- pieczarki – 3 garści pokrojonych
- makaron – 3 garści suchego
- sól – szczypta
- gałka muszkatołowa – 0,5 łyżeczki
- ser – 2 garście
Krok po kroku w mojej kuchni
Beszamel.
Masło i mąkę wymieszać chwilę na ogniu. Odstawić na bok, gdy składniki się połączą.
Boczek pokroić.
Pierś z kurczaka – posypać przyprawą do kurczaka i ziołami prowansalskimi, polać łyżką oleju. Rozsmarować.
Usmażyć kurczaka na oleju z dwóch stron po dwie minuty z każdej. Włożyć mięso do naczynia żaroodpornego i 8-10 minut piec w temp. 180 stopni.
Na olej po kurczaku wrzucić boczek.

W tym czasie podgrzać mleko. Dodać zimną zasmażkę. Wymieszać.
Posolić, dosypać gałkę muszk. Wymieszać.
Dodać do beszamelu odsączony z tłuszczu miks z patelni – pieczarki i boczek.
Wymieszać.
Ugotować makaron al dente.
W naczyniu żaroodpornym – na dno beszamel z dodatkami. Na to makaron.
Potem pokrojone w plastry mięso.
na górę reszta makaronu


Pieczemy 10 minut 180 stopni.
I jak?
Smaczna zapiekanka. Wrzucenie boczku i pieczarek do beszamelu – dobry pomysł. Szybkie, tanie, apetyczne.