Zapiekanka z mielonym i cukinią

Kolejny pomysł na danie z cukinią.

Pochodzenie przepisu

gazetka biedronkowa nr 27/2013

 

Składniki

  • mielone wieprzowo-wołowe – 400g
  • cukinia – 1 duża
  • pomidory – puszka krojonych
  • czosnek – 4 ząbki
  • cebula – 1
  • tymianek, bazylia – łyżeczka
  • natka pietruszki – łyżka posiekanej
  • sól, pieprz – do smaku
  • ser żółty – 50g 
  • białe wino – 150ml
  • masło – łyżka
  • mąka – łyżka
  • mleko – szklanka
  • olej – kilka łyżek do smażenia
  • cynamon – 1/3 łyżeczki

 

Czosnek, cebulę pokroić drobno, cukinię w plastry.

Cukinię podsmażyć na oliwie, na patelni.

Na patelni rozgrzac oliwę, dodać cebulę i czosnek. Wszystko zeszklić. Dodać mięso i podsmażać aż będzie zrumienione. Dolać 150ml białego wina, pomidory (u mnie puszka krojonych, mozecie wziąć passatę lub świeże obrane ze skórki i pokrojone), dodać zioła (bazylia, tymianek, natka pietruszki). Przyprawić solą i pieprzem – dusić całość przez 15 minut.

Beszamel

W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę. Wymieszać i dodawać strumieniem (dość cienkim i mieszać) mleko. Mieszać, mieszać – sos szybko zgęstnieje. Przyprawić solą, pieprzem i ja 1/3 łyżeczki cynamonu (pomidory lubią cynamon).

 

W naczyniu żaroodpornym ułożyć na dnie połowę plastrów cukinii, potem mięso, zalać sosem, na końcu poukładać pozostałą cukinię. Posypać górę startym serem.

Zapiekać przez godzinę w temp. 180 stopni C.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I jak?

Może nie wygląda, ale całkiem dobre. Łatwe do podziału, warstwowe. jeżeli dobrze przyprawione (sporo, obficie), to lepsze.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus
  • Kaśka

    A próbowałaś gałkę muszkatołową do beszamelu? 🙂 To dopiero robi robotę 😀