Kolejny pomysł na danie z cukinią.
Pochodzenie przepisu
gazetka biedronkowa nr 27/2013
Składniki
- mielone wieprzowo-wołowe – 400g
- cukinia – 1 duża
- pomidory – puszka krojonych
- czosnek – 4 ząbki
- cebula – 1
- tymianek, bazylia – łyżeczka
- natka pietruszki – łyżka posiekanej
- sól, pieprz – do smaku
- ser żółty – 50g
- białe wino – 150ml
- masło – łyżka
- mąka – łyżka
- mleko – szklanka
- olej – kilka łyżek do smażenia
- cynamon – 1/3 łyżeczki
Czosnek, cebulę pokroić drobno, cukinię w plastry.
Cukinię podsmażyć na oliwie, na patelni.
Na patelni rozgrzac oliwę, dodać cebulę i czosnek. Wszystko zeszklić. Dodać mięso i podsmażać aż będzie zrumienione. Dolać 150ml białego wina, pomidory (u mnie puszka krojonych, mozecie wziąć passatę lub świeże obrane ze skórki i pokrojone), dodać zioła (bazylia, tymianek, natka pietruszki). Przyprawić solą i pieprzem – dusić całość przez 15 minut.
Beszamel
W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę. Wymieszać i dodawać strumieniem (dość cienkim i mieszać) mleko. Mieszać, mieszać – sos szybko zgęstnieje. Przyprawić solą, pieprzem i ja 1/3 łyżeczki cynamonu (pomidory lubią cynamon).
W naczyniu żaroodpornym ułożyć na dnie połowę plastrów cukinii, potem mięso, zalać sosem, na końcu poukładać pozostałą cukinię. Posypać górę startym serem.
Zapiekać przez godzinę w temp. 180 stopni C.
I jak?
Może nie wygląda, ale całkiem dobre. Łatwe do podziału, warstwowe. jeżeli dobrze przyprawione (sporo, obficie), to lepsze.