Zawijaniec drożdżowy z makiem

wpis w: blog, Ciasta, Kuchnia, Wypieki | 0

 

Pochodzenie przepisu

moja kochana Kwestia Smaku

 

Składniki

  • mąka – 500g
  • drożdże świeże – 30g
  • cukier – 50g (dałam brązowy)
  • mleko – 180ml ciepłego
  • jajka – 2 do ciasta + 1 rozkłócone do posmarowania
  • masło – 50g roztopionego i wystudzonego
  • masa makowa – gotowiec 300g
  • polewa – np. stąd (nie miałam)

 

 

W misce umieścić 500g mąki pszennej. Zrobić wgłębienie na środku i dodać tam:

  • drożdże świeże – 30g pokruszone
  • cukier – 50g (dałam brązowy)

Zalać składniki w dołku ciepłym mlekiem, zasypać lekko mąką i przykryć ściereczką na 20 minut. Drożdże po tym czasie powinny lekko „zabuzować”.

 

Kolejny krok to dodanie do składników w misce:

  • jajka – 2 do ciasta 
  • masło – 50g roztopionego i wystudzonego

Przez 15 minut należy wyrabiać ciasto. Ma być elastyczne. Jeżeli wyrabiacie i nie wychodzi, podsypcie mąką. Ważny jest kolejny krok – odstawienie ciasta do wyrośnięcia na 45 minut. U mnie wyszło z miski (3x powiększyło objętość).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Po wyrośnięciu zrobić 4 kulki.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pomocnicy rozwałkowują kulki na okrągłe placki o średnicy 25cm.

Potem układamy na papierze do pieczenia placek, smarujemy masą makową, placek – masa, kończymy plackiem.

Kroimy ciasto jak poniżej widzicie. Kroiłam byle jak (i dlatego gwiazda wyszła nijaka). Wy możecie słuchać Pani Asi z Kwestii Smaku i pokroić na 16 części. Zawija się jeden kawałek 2x w lewo, drugi obok 2x w prawo. Końce trzeba skleić. Zostawić ciasto na 20 minut do wyrośnięcia.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zostawiłam na godzinę, wróciłam od lekarza i ciasto wypełniło blachę.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Potem 25 minut w 180 st. C w piekarniku. Posmarować rozkłóconym jajkiem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I jak?

Jak drożdżówka z makiem.  Ciasto jest podzielone na części, więc nie kroimy go, a odrywamy sobie kawałek. Rośnie pięknie, szybko się robi, tylko faktycznie wypadałoby podzielić je na etapie tworzenia gwiazdy na 16 części. Tak zrobię dzień przed Wigilią, bo na świątecznym stole to ciasto znajdzie się w tym roku na 100%.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus