Zawijasy ze schabu, sera i pomidora

Mam ochotę na wariację ze schabem w roli głównej.

Schab rozbijamy tłuczkiem.

DSCF1644.JPG

Układamy plaster na talerzu.

DSCF1654.JPG

Kolejnym krokiem jest boczek, a właściwie jego plastry.

DSCF1648.JPG

Boczek układamy na schabowym lub pod schabowym (obie wersje wypróbowałam, obie polecam, bo były dobre).

DSCF1655.JPG

Kroimy mozzarellę w plastry.

DSCF1650.JPG

I układamy na mięsie.

DSCF1656.JPG

Kolejnym krokiem jest nałożenie na górze łyżki pokrojonych pomidorów bez skórki.

DSCF1657.JPG

Nie lubię pomidorów z puszki, ale nie miałam czasu i ochoty zdejmować skórki ze świeżych pomidorów.

DSCF1661.JPG

Zawijamy nasze składniki, do podtrzymania ich zawiniętego stanu nakłuwamy je wykałaczkami.

DSCF1663.JPG

Wkładamy zawijasy do naczynia żaroodpornego.

DSCF1668.JPG

Posypujemy ziołami (u mnie tymianek). I zapiekamy. Zapytacie ile czasu. Poradzę jak zwykle – gdy wydaje nam się, że mięso jest ok, wyjmujemy jedną sztukę, przecinamy, próbujemy i stwierdzamy czy już.

DSCF1670.JPG

Zapieczone zawijasy wyglądają tak:

DSCF1673.JPG

Podałam je z ziemniakami (+ szczypiorek) i surówką z marchewki.

DSCF1677.JPG
DSCF1681-001.JPG

I wariacja się udała. Czasami opłaca się ryzykować.