Zielona sałatka

Pochodzenie przepisu

Moje Smaki życia, s. 32, nr 3/2016, wiosenna sałatka z fetą

 

Składniki

  • brokuły – 450g
  • groszek – garść (autorzy mają mrożony i zalewają go wrzątkiem, odstawiają na 4 minuty i odcedzają, ja mam z puszki)
  • ogórek – 1
  • awokado – 1
  • kiełki – garść
  • słonecznik – 2 łyżki
  • feta – 12 kostek
  • rzeżucha – 2 łyżeczki
  • sok z cytryny – 4 łyżki
  • oliwa – 3 łyżki
  • pieprz – do smaku

 

 

 

Brokuły należy ugotować na parze i wystudzić.

 

Do miski trafiają:

  • groszek – garść z puszki
  • ogórek – 1 pokrojony w kostkę
  • awokado – 1 pokrojone 
  • kiełki – garść
  • słonecznik – 2 łyżki.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Na koniec dodać brokuły, fetę, posypać rzeżuchą.

4 łyżki soku z cytryny wymieszać z 3 łyżkami oliwy i tym polać składniki na koniec. Do smaku warto posypać całość pieprzem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Więcej sałatek na kolację TUTAJ.

Facebooktwittergoogle_plus