I znowu pęczak w mojej kuchni.
Pochodzenie przepisu
Zmieszałam dwa przepisy:
Kwestia smaku – kaszotto z indykiem, fasolką i cukinią
Kwestia smaku – kaszotto z kurkami i pomidorami
Składniki
- mięso – u mnie 6 udek zluzowanych (oddzielonych od kości i pokrojonych w kostkę)
- kasza pęczak – 1/3 szklanki (dałam trochę więcej, bo lubię najbardziej w tym daniu kaszę)
- cebula – 1 (nie dawałam, zastąpiłam porem)
- oregano – łyżeczka
- sos sojowy – 4 łyżki
- wino białe – 60ml
- bulion – 1,5 szklanki (lub woda)
- zielona fasolka szparagowa – 200g (u mnie tyle ile znalazłam w mrożonce w lodówce)
- cukinia – 1 mała
- szczypiorek – na górę do posypania (miałam, ale zapomniałam posypać)
- oliwa – łyżka – dwie
ode mnie:
- por – 1, dużo zielonej części pora
- natka pietruszki – znalazłam mrożoną w zamrażarce
- sos z gołąbków – szklanka (może być bulion lub woda)
Na patelnię wsypać kaszę i podrzać ją lekko. Kolejny krok to dolanie 1,5 szklanki wody (lub bulionu). Gotujemy pęczak przez 15 minut. Po 15 minutach dolać 60ml białego wina do kaszy i wygotować płyn.
Kolejny krok to dodanie cebuli (u mnie za cebulę robił por) i oregano.
Składniki należy przesunąć na bok, wlać łyżkę – dwie oliwy, włożyć na to mięso, polać 4 łyżkami sosu sojowego i obsmażyć/mieszać 7-10 minut.
Dodajemy zielone: fasolę, natkę pietruszki, solimy i pieprzymy. Czegoś mi brakowało, więc dolałam sosu z gołąbków (raz się żyje, stał obok wielki gar) – pewnie nie macie, dolejcie bulionu lub wody. Przykrywamy na 20 minut.
(tu zorientowałam się, że nie mam cukinii, więc po nią poszłam)
Gdy wróciłam zielone kaszotto wyglądało tak.
Pokroiłam cukinię, dorzuciłam na patelnię i trzymałam wszystko razem na ogniu przez 10 minut.
I jak?
I tak:
Dobre wyszło, kasza pękała jak powinna, zielone kaszotto wyszło czerwone (jeżeli w trakcie dodaje się sosu z gołąbków, to potem się nie dziwimy). Ciepły, pożywny obiad właściwie nie boję się powiedzieć, że z resztek. Trochę pora, fasolka, jakieś mięso drobiowe i jest jedzenia dla całej rodziny. Polecam.
Poprzednie kaszotto z KS macie tutaj.