Zupa chrzanowa

wpis w: blog, Kuchnia, z kiełbasy, z porem, z selerem, Zupy | 2

Kuchnię Agaty obserwuję i znam od dawna. Gdy zobaczyłam, że współpracuje z Biedronką cieszyłam się jakby to chodziło o kogoś mi bliskiego. Po prostu jej przepisy są proste, zawsze mi wychodzą. Raduje mnie jej sukces ogromnie! Wczoraj robiłam serniczki też jej autorstwa. Dzisiaj wypróbowałam zupę, zamiennik nieśmiertelnego żurku i barszczu białego na wielkanocnym stole. Jak dobrze podejrzewacie wyszła wyśmienita.

Przepis macie tutaj:

Składniki
1 por (tylko biała część), ¼ korzenia selera, 3 ziemniaki, 3-4 łyżki tartego chrzanu, ½ szklanki śmietanki kremówki, 1 łyżka oliwy z oliwek, sól, pieprz

Pora kroimy.

Wrzucamy na patelnię (na łyżkę oliwy).

Seler kroimy (jakkolwiek, potem będzie i tak wszystko miksowane).

Ziemniaki kroimy.

Seler i ziemniaki dodajemy do pora. Smażymy chwilę wszystko razem.

Zagotowujemy 0,5l wody.

Dodajemy składniki z patelni do wody. Zagotowujemy 15-20 minut aż ziemniaki i seler będą miękkie.

Po tym czasie wszystko miksujemy.

Do garnka wrzucamy 3-4 łyżki chrzanu.

I pół szklanki śmietanki kremówki.

Doprawiamy – pieprz i sól. I tu się kończy przepis Agaty.

Dodałam od siebie do garnka dwie białe kiełbasy, ugotowałam jajka na twardo.

I podałam wszystko razem.

A szczerze wyglądało to tak, po wymieszaniu:

I jak?
Smacznie. Trochę inaczej. Nie czuć mocno chrzanu, delikatna nutka nadana przez śmietankę. Michał stwierdził, że to krem, a nie zupa. Może to i prawda. Chrzanowy krem.