Kuchnię Agaty obserwuję i znam od dawna. Gdy zobaczyłam, że współpracuje z Biedronką cieszyłam się jakby to chodziło o kogoś mi bliskiego. Po prostu jej przepisy są proste, zawsze mi wychodzą. Raduje mnie jej sukces ogromnie! Wczoraj robiłam serniczki też jej autorstwa. Dzisiaj wypróbowałam zupę, zamiennik nieśmiertelnego żurku i barszczu białego na wielkanocnym stole. Jak dobrze podejrzewacie wyszła wyśmienita.
Przepis macie tutaj:
Składniki
1 por (tylko biała część), ¼ korzenia selera, 3 ziemniaki, 3-4 łyżki tartego chrzanu, ½ szklanki śmietanki kremówki, 1 łyżka oliwy z oliwek, sól, pieprz
Pora kroimy.
Wrzucamy na patelnię (na łyżkę oliwy).
Seler kroimy (jakkolwiek, potem będzie i tak wszystko miksowane).
Ziemniaki kroimy.
Seler i ziemniaki dodajemy do pora. Smażymy chwilę wszystko razem.
Zagotowujemy 0,5l wody.
Dodajemy składniki z patelni do wody. Zagotowujemy 15-20 minut aż ziemniaki i seler będą miękkie.
Po tym czasie wszystko miksujemy.
Do garnka wrzucamy 3-4 łyżki chrzanu.
I pół szklanki śmietanki kremówki.
Doprawiamy – pieprz i sól. I tu się kończy przepis Agaty.
Dodałam od siebie do garnka dwie białe kiełbasy, ugotowałam jajka na twardo.
I podałam wszystko razem.
A szczerze wyglądało to tak, po wymieszaniu:
I jak?
Smacznie. Trochę inaczej. Nie czuć mocno chrzanu, delikatna nutka nadana przez śmietankę. Michał stwierdził, że to krem, a nie zupa. Może to i prawda. Chrzanowy krem.