Pochodzenie przepisu
Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem – Karolina i Maciej Szaciłło
s. 41 i 185
Składniki
- olej – do podsmażenia czosnku
- czosnek – 2 ząbki
- imbir – łyżeczka świeżego startego
- curry – szczypta
- passata – 150ml
- warzywa – 300g (papryka, kalafior, cukinia, dynia, marchew)
- soczewica czerwona – 1/3 szklanki
- sambar masala – 2 łyżki
- cytryna – sok z połowy
- mleko kokosowe – pół puszki
- sól – szczypta
- szpinak – 2 garści
Sambar Masala
- kolendra – łyżka nasion
- kmin rzymski – łyżka nasion (dałam zmielony)
- czarna gorczyca – łyżka (nie dałam, nie miałam)
- kozieradka – łyżeczka
- czarny pieprz – łyżeczka ziaren (dałam zmielony)
- chilli – 1-2 strączki (dałam 3 pokręcenia młynkiem)
- goździki – 4
- kardamon – 4 nasiona (dałam zmielony)
- kurkuma – łyżka
- gałka muszkatołowa – pół łyżeczki
- cynamon – pół łyżeczki
Wszystkie przyprawy w kulkach prażymy na suchej patelni. Na koniec dodajemy te w formie proszku, mieszamy, zdejmujemy z ognia. Całość mielimy w młynku do kawy na proszek.
Na oleju podsmażyć posiekany czosnek. Dodać starty imbir i curry. Po chwili dolać passatę. Podsmażyć całość.
Dorzucić pokrojone warzywa i soczewicę.
Zalać wszystko wodą, aż wszystkie składniki będą zakryte.
Dosypać dwie łyżki sambar masali i sok z połowy cytryny. Gotować całość przez 20 minut. Warzwa mają być miękkie.
Na koniec wlać mleko kokosowe i sól. Przed podaniem dorzucić 2 garści szpinaku i zdjąć natychmiast z ognia.
I jak?
Cudownie aromatyczne, rozgrzewające, bardzo smaczne.