Jesienna zupa z ciecierzycą i kiełbasą

Pochodzenie przepisu

Miesięcznik Moje Gotowanie, wrzesień 2016, s. 37

 

Składniki

  • ciecierzyca – szklanka ugotowanej i uprzednio namoczonej na noc, ominęłam ten krok i kupiłam gotowca w słoiku
  • boczek wędzony – 50g
  • kiełbasa – 150g
  • czosnek – 2 ząbki
  • marchew – 2
  • pietruszka – 1
  • seler – pół bulwy
  • ziemniaki – 5 małych
  • kminek – 0,5 łyżeczki ziarenek
  • sól, pieprz, papryka ostra – szczypta, sypnięcie
  • majeranek – łyżka

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ciecierzycę należy namoczyć na noc w wodzie ze szczyptą sody (pominęłam ten krok, miałam gotową już ugotowaną ciecierzycę w słoiku).

 

Na patelni wytopić boczek pokrojony w kostkę. Dodać kiełbasę pokrojoną w plastry.  Podsmażać, aż kiełbasa się przyrumieni. Zdjąć mięso z ognia na bok.

Do tłuszczu, który został na patelni dodać pokrojone drobniej ząbki czosnku i 0,5 łyżeczki ziaren kminku. Gdy zapachą (po chwili podsmażania), dolać 1,5l gorącej wody.

Jak widzicie zmieniłam patelnię na garnek.

Do wody dodać następujące składniki:

  • ciecierzyca – szklanka ugotowanej i uprzednio namoczonej na noc, ominęłam ten krok i kupiłam gotowca w słoiku

oraz pokrojone w paski (u mnie deską do julienne)

  • marchew – 2
  • pietruszka – 1
  • seler – pół bulwy

i w kostkę

  • ziemniaki – 5 małych.

Gotujemy, aż warzywa będą miękkie.

Wkładamy do garnka podsmażone mięso, przyprawiamy – sól, pieprz, papryka ostra mielona i majeranek.

Zagotowujemy i jemy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I jak?

Jesienna, rozgrzewająca i sycąca zupa. Smakowało wszystkim.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus