Zupa z kapustą, pomidorami i papryką

Pochodzenie przepisu

Miesięcznik Moje Gotowanie, wrzesień 2016, s. 39

 

Składniki

  • kapusta – 1kg
  • czerwona papryka – 1
  • żółta papryka – 1
  • czosnek – 2 ząbki
  • seler naciowy – 3 łodygi
  • pomidory – 5 bez skórki 
  • dymka – 1
  • pietruszka – 3 łyżki natki
  • koperek – 3 łyżki posiekanego
  • pieprz – 6 ziarenek
  • ziele angielskie – 3 ziarna
  • sól – pół łyżeczki lub więcej, zależy jak lubimy
  • liście laurowe – 2
  • woda – do wysokości warzyw (ale najpierw bulion)

ode mnie

  • bulion – 2 szklanki
  • kminek – łyżeczka mielonego
  • majeranek – łyżka
  • kmin rzymski – pół łyżeczki
  • kozieradka – pół łyżeczki

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Do garnka wkładamy wszystkie warzywa:

  • kapusta – 1kg posiekanej
  • czerwona papryka – 1 pokrojona w większą kostkę
  • żółta papryka – 1 pokrojona w większą kostkę
  • czosnek – 2 ząbki posiekane
  • seler naciowy – 3 łodygi pokrojone w plastry
  • pomidory – 5 bez skórki pokrojone w ćwiartki
  • dymka – 1 posiekana z porem
  • pietruszka – 2 łyżki natki
  • koperek – 2 łyżki posiekanego

Wrzucamy ziele angielskie, liście laurowe, sól oraz:

  • kminek – łyżeczka mielonego
  • majeranek – łyżka
  • kmin rzymski – pół łyżeczki
  • kozieradka – pół łyżeczki

Wlewamy bulion i wodę do wysokości warzyw (warzywa powinny być przykryte).

Gotować na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie, 30 minut.

Na koniec dosypać łyżkę koperku i natki pietruszki.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I jak?

Dobrze, że dodałam więcej przypraw, a nie tylko sól i pieprz. Poprawna zupa, bez rewelacji, taka do zjedzenia i zapomnienia. Kapuściana, z pływającą papryką.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus