Sycąca zupa bez mięsa.
Pochodzenie przepisu
Składniki
- cebula – 1
- olej – do podsmażenia cebuli
- czosnek – 2 ząbki
- seler naciowy – szklanka pokrojonego
- marchew – 1,5 szklanki pokrojonej
- liść laurowy – 3
- tymianek – łyżeczka (dałam zioła prowansalskie)
- rozmaryn – łyżeczka
- soczewica zielona – 2 szklanki
- ziemniaki – 4 małe (dałam 3 średnie)
- woda – 6 szklanek
- cytryna – sok z połowy
- sól i pieprz – do smaku
Na patelni, na rozgrzanym oleju, zeszklić pokrojoną cebulę ze szczyptą soli. Dodać pokrojony czosnek. Następne seler naciowy, marchew i ziemniaki.
Dodać:
- liść laurowy – 3
- tymianek – łyżeczka (dałam zioła prowansalskie)
- rozmaryn – łyżeczka
Trzymać na ogniu przez 5 minut i mieszać.
Zmieniłam naczynie na głębsze.
Soczewicę przepłukać pod zimną wodą. Dodać do garnka.
Zalać 6 szklankami wody.
Gotować przez ok 40-50 na małym ogniu. Wyciągać liść laurowy i dodać sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem.
I jak?
Gęsta (momentami aż za gęsta i dodawałam kolejne szklanki wody), zaspokajająca głód zupa. Dobry pomysł na zagospodarowanie pozostałej soczewicy. Można użyć też czerwonej.