Zupa z zielonej soczewicy

Sycąca zupa bez mięsa.

 

Pochodzenie przepisu

Nissiax83

 

Składniki

  • cebula – 1
  • olej – do podsmażenia cebuli
  • czosnek – 2 ząbki
  • seler naciowy – szklanka pokrojonego
  • marchew – 1,5 szklanki pokrojonej
  • liść laurowy – 3
  • tymianek – łyżeczka (dałam zioła prowansalskie)
  • rozmaryn – łyżeczka
  • soczewica zielona – 2 szklanki
  • ziemniaki – 4 małe (dałam 3 średnie)
  • woda – 6 szklanek
  • cytryna – sok z połowy
  • sól i pieprz – do smaku

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Na patelni, na rozgrzanym oleju, zeszklić pokrojoną cebulę ze szczyptą soli. Dodać pokrojony czosnek. Następne seler naciowy, marchew i ziemniaki.

Dodać:

  • liść laurowy – 3
  • tymianek – łyżeczka (dałam zioła prowansalskie)
  • rozmaryn – łyżeczka

 

Trzymać na ogniu przez 5 minut i mieszać.

Zmieniłam naczynie na głębsze.

Soczewicę przepłukać pod zimną wodą. Dodać do garnka.

Zalać 6 szklankami wody.

Gotować przez ok 40-50 na małym ogniu. Wyciągać liść laurowy i dodać sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I jak?

Gęsta (momentami aż za gęsta i dodawałam kolejne szklanki wody), zaspokajająca głód zupa. Dobry pomysł na zagospodarowanie pozostałej soczewicy. Można użyć też czerwonej.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Facebooktwittergoogle_plus