Zupa z zielonym curry, bakłażanem i z mleczkiem kokosowym

Ostra, ale bardzo dobra zupa z zielonym curry.

 

Pochodzenie przepisu

Odkryj smaki Azji, akcja trwa do 09.08.2015, przepis ze strony 36 folderu „kurczak w zielonym sosie curry z warzywami”

 

 

Składniki

  • pierś z kurczaka – 400g
  • zielona pasta curry – 2 saszetki (kupiłam na akcji azjatyckiej w Biedronce)
  • olej kokosowy – 3 łyżki (kupiłam na akcji azjatyckiej w Biedronce)
  • trawa cytrynowa – 2 łodyżki (kupiłam na akcji azjatyckiej w Biedronce)
  • imbir – kawałek 1cm
  • mleko kokosowe – 2 puszki (kupiłam na akcji azjatyckiej w Biedronce)
  • cukier trzcinowy – łyżka
  • sos rybny – 2 łyżki
  • bakłażan – 1
  • fasolka szparagowa – 100g
  • bazylia tajska – 10 listków, nie miałam, dałam zwykłą

W przepisie były jeszcze składniki, których nie dodałam:

  • papryczka chilli – 1, nie dałam, bo bałam się jeszcze większej ostrości
  • listki limonki – 2 mrożone
  • pędy bambusa – pół słoika (nie podano gramatury niestety)

 

Krok po kroku w mojej kuchni

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Bakłażana kroimy w plastry, wkładamy do piekarnika 180 stopni, 15 minut. Potem kroimy bakłażana w kostkę

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę 2x2cm. Łączymy z połową saszetki zielonego curry i wkładamy do lodówki na 30 minut.

100g fasolki gotujemy przez 5 minut we wrzącej, osolonej wodzie.

2 łyżki oleju kokosowego rozpuszczamy na patelni. Dorzucamy kurczaka w zielonym curry i  podsmażamy.

Trawę cytrynową obieramy z zewnętrznej warstwy, przecinamy wzdłuż i na pół. Łyżkę oleju kokosowego rozpuszczamy w garnku, dorzucamy trawę cytrynową i pokrojony imbir (jezeli macie, w tym momencie możecie dorzucić papryczkę chilli, liście limonki). Dodać 1,5 saszetki zielonego curry i 2 puszki mleczka kokosowego. Gotować 5 minut. Potem doprawić łyżką cukru trzcinowego i 2 łyżkami sosu rybnego.

Dorzucamy upieczonego i pokrojonego w kostkę bakłażana, ugotowaną fasolkę i usmażoną na patelni pierś z kurczaka. Dodajemy 3-5 listków bazylii. Zostawiłam na kilka-kilkanaście minut wszystko na małym ogniu.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I jak?

Nie przepadam za ostrymi daniami, więc obstawiałam, że nie dam rady zjeść tej zupy. Nalałam miskę i… zjadłam wszystko. Jest odrobinę paląco, ale o dziwo smacznie. Bakłażam i fasolka wyglądają wspaniale, cieszą oko. Po kilku minutach od obiadu pomyślalam, że chciałabym dokładkę, bo naprawdę mi smakowało. Polecam.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus
  • Marcin

    Też się przymierzam do testów tych przepisów ale na razie ciągłe wyjazdu i nie mam kiedy. Jak ci smażenie nad oleju kokosowym wejdzie w krew to daj znać w makro tańszy.