Takie najzwyklejsze.
Składniki
- schab – 300g, pokrojony w plastry
- jajko – 1
- bułka tarta – 2-3 łyżki
- sól, pieprz – po pół łyżeczki
- olej – 3-4 łyżki
Krok po kroku w mojej kuchni
Dwie miski. W jednej umieszczamy jajko i je energicznie mieszamy do połączenia żółtka i białka. Obok bułka tarta, którą solimy i pieprzymy.
Mięso dzielimy na plastry max cm i rozbijamy tłuczkiem (przed rozbijaniem można położyć na mięsie woreczek foliowy, nie powinno nic pryskać wokół).
Plaster schabu obtaczamy w jajku i następnie z obu stron w bułce tartej (nadmiar usuwamy).
Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju i smażymy na złoto schabowe.
Można pod sam koniec ułożyć wszystkie usmażone schabowe na patelni i podlać 1/4 szklanki wody, nakryć pokrywką i dusić aż panierka wchłonie płyn (robię tak, żeby panierka była mokra, napęczniała, nie lubię suchych schabowych). Takie schabowe to już połowa schabu po cygańsku.
Podaję z surówką – zasmażanymi buraczkami lub marchewką z pomarańczą.