Jak zrobić schabowe?

Takie najzwyklejsze.

Składniki

  • schab – 300g, pokrojony w plastry
  • jajko – 1
  • bułka tarta – 2-3 łyżki
  • sól, pieprz – po pół łyżeczki
  • olej – 3-4 łyżki 

 

Krok po kroku w mojej kuchni

 

Dwie miski. W jednej umieszczamy jajko i je energicznie mieszamy do połączenia żółtka i białka. Obok bułka tarta, którą solimy i pieprzymy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Mięso dzielimy na plastry max cm i rozbijamy tłuczkiem (przed rozbijaniem można położyć na mięsie woreczek foliowy, nie powinno nic pryskać wokół).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Plaster schabu obtaczamy w jajku i następnie z obu stron w bułce tartej (nadmiar usuwamy).

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju i smażymy na złoto schabowe.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Można pod sam koniec ułożyć wszystkie usmażone schabowe na patelni i podlać 1/4 szklanki wody, nakryć pokrywką i dusić aż panierka wchłonie płyn (robię tak, żeby panierka była mokra, napęczniała, nie lubię suchych schabowych). Takie schabowe to już połowa schabu po cygańsku.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Podaję z surówką – zasmażanymi buraczkami lub marchewką z pomarańczą.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA