3 x śledzie (śledzie last minute)

wpis w: blog, dania z rybą, Kuchnia, ze śledziem | 1

Właśnie skończyłam robić śledzie. W tym roku zdecydowałam się przygotować je samodzielnie.

Pochodzenie przepisów

Przepisy pochodzą ze świątecznej książki wydanej do netu przez autorkę bloga Kuchnia Agaty.

 

1. Z octem balsamicznym, rodzynkami i z passatą

Składniki

  • oliwa – łyżka
  • cebula – 1
  • liście laurowe – 2
  • ziele angielskie – 3 ziarenka
  • rodzynki – 2 łyżki
  • ocet balsamiczny – łyżka
  • passata – pół szklanki (może być zmielony obrany ze skórki pomidor)
  • śledzie – 3 filety

na łyżce oliwy, na patelni
1 cebula w piórka + 2 liście laurowe + 3 ziarnka ziela angielskiego -> podsmażyć

+ 2 łyżki rodzynków

PC231292+%28Kopiowanie%29.JPG

+ łyżka octu balsamicznego + pół szklanki passaty (lub zmielony pomidor)
trzymać na ogniu kilka minut

PC231294+%28Kopiowanie%29.JPG

w naczyniu 3 filety śledziowe pokrojone (najpierw je moczymy w wodzie = sól out/nadmiar)

PC231296+%28Kopiowanie%29.JPG

przekładaniec: śledzie – sos z patelni – śledzie – sos

PC231299+%28Kopiowanie%29.JPG

na noc w lodówce zostawić

2. Z miodem i musztardą

Składniki

  • cebula – 0,5
  • jogurt naturalny – łyżka
  • majonez – 3 łyżki
  • musztarda – lyżeczka
  • miód – 0,5 łyżeczki
  • pieprz – szczypta
  • śledzie – 3 filety 

pół cebuli pokroić

PC231305+%28Kopiowanie%29.JPG

+ łyżka jogurtu naturalnego + 3 łyżki majonezu + łyżeczka musztardy + 1/2 łyżeczki miodu + pieprz

PC231307+%28Kopiowanie%29.JPG

+ w naczyniu 3 filety śledziowe pokrojone (najpierw je moczymy w wodzie = sól out/nadmiar)

PC231309+%28Kopiowanie%29.JPG

na noc w lodówce zostawić

3. W oleju z goździkami

Składniki

  • śledzie – 3 filety
  • cebula – 1
  • goździki – 6 sztuk
  • ziele angielskie – 4 ziarenka
  • pieprz – szczypta
  • sok z cytryny – 1 cytryna
  • oliwa – 0,5 szklanki
  • liście laurowe – 2
  • cynamon – szczypta (nie miałam, nie dałam)

warstwy w naczyniu/słoiczku:
1. śledzie (3 filety śledziowe pokrojone (najpierw je moczymy w wodzie = sól out/nadmiar))
2. cebula pokrojona
3. goździki (docelowo 6 sztuk)
4. zmielone 4 ziarenka ziela angielskiego + pieprz
5. sok z cytryny

i te 5 kroków w tym malym naczyniu udalo mi się powtórzyć 3 razy

PC231319+%28Kopiowanie%29.JPG

zalewamy 1/2 szklanką oliwy, na ścianki liście laurowe (i cynamon, ale nie dostałam, buuu)

PC231318+%28Kopiowanie%29.JPG

na noc w lodówce zostawić

 

I jak?

Szybko, sprawnie, naprawdę last minute, dzień przed wigilią można spokojnie 3 takie śledzie zrobić. Każdy z rodziny na któreś się załapie.

Facebooktwittergoogle_plus