Ciasto ze śliwkami w porto

wpis w: blog, Ciasta, Kuchnia, Wypieki, ze śliwkami | 2

Mam porto, śliwek w warzywniaku pełno. Nic, tylko robić ciasto!

przepis od Agaty

Śliwki (zależy jakie chcecie ciasto, jeżeli ma być mnóstwo śliwek – mokre, dajcie kilkanaście sztuk, jak śliwka gdzieniegdzie to kilka) zalewamy kilkoma łyżkami porto i posypujemy szczyptą mielonych goździków.

P8254018+%28Kopiowanie%29.JPG

Zostawiamy na 30 minut

P8254019+%28Kopiowanie%29.JPG

3 miski
1. Główna – szklanka cukru + 80g masła, zmiksować tak długo aż nie będzie grudek cukru.
2. Z sypkimi produktami – 1 i 1/4 szklanki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej, pół szklanki kakao (dużo, dziwiłam się, ale dałam tyle i było ok), szczypta soli
3. mokre produkty – jajko + szklanka zsiadłego mleka

gdy 1 miska jest gotowa dodajemy na zmianę 2 i 3 i mieszamy

P8254021+%28Kopiowanie%29.JPG

Wlewamy do blachy.

P8254033+%28Kopiowanie%29.JPG

Na wierzchu jak widać owoce (wcisnęłam je w ciasto).

P8254034+%28Kopiowanie%29.JPG

45 minut w 180 stopniach C

P8254036+%28Kopiowanie%29.JPG

I jak?
Nie rośnie jakoś fenomenalnie, ale ładnie pachnie i dobrze smakuje. W skali szkolnej – mocna 4.

P8254039+%28Kopiowanie%29.JPG
Facebooktwittergoogle_plus
  • Elżbieta Czaplicka

    A porto mocno czuć ?

    • Elu, tylko podczas robienia. Po upieczeniu nie czuć alkoholu, tylko śliwki.